Kitarakirja
Tämän kirjan tarkoitus on perehtyä erilaisiin kitaratyyppeihin, niiden virittämiseen ja soittamiseen. Kirja on suunnattu aloittaville kitaristeille ja kitaran soitosta kiinnostuneille (ja tulevaisuudessa ehkä pidemmällekin päässeille). Kitara on yksi vanhimmista soittimista ja sen esikuvia on tavattu muinaisessa Keski-Aasiassa. Kitaraa voidaan soittaa hyvin erilaisissa kokoonpanoissa sooloista useamman hengen bändeihin. Kitaran kanssa samantapaisia soittimia ovat myös mm. ukulele, mandoliini ja balalaikka.
Sisältö
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Klassinen kitara
- Akustinen (teräskielinen)
- Sähkökitara
- Kitaravahvistimet ja -efektit
- Kitaran virittäminen
- Kitaran soittaminen
- Otelauta
- Tabulatuurit ja nuottikirjoitus
- Skaalat ja intervallit
- Kolmen kielen soinnut
- Tekniikka ja harjoitukset
- Säestäminen
- Capo ja vaihtoehtoiset viritykset
- Sointuluettelo
- Kitara-aiheisia linkkejä
- Vapaa aihe (sekalaisia juttuja)
- Kitaraan liittyvien termien selityksiä
Suunnitelma kitarakirjan tulevasta sisällöstä löytyy keskustelusivulta.
HUOM!
Nuottien nimityksistä on olemassa kaksi eri käytäntöä, ja Kitarakirjan kirjoituksissa saattaa esiintyä epäjohdonmukaisuutta kumpaa käytäntöä noudatetaan. Tästä johtuen H-nuotin ja B-nuotin välillä saattaa esiintyä sekaannusta. Lisätietoa: Kitarakirja/Käytäntö sävelten nimistä
Lisäksi kaksoisalennetun H-/B-sävelen (B♭♭) nimestä on käytössä monia eri variaatioita: Bb (/beebee/), Bes, Heses, Beses, Bbb (/beebeebee/); mahdollisesti muitakin. Tämän kirjan ohjeellisena suosituksena on, että kaksoisalennetusta H-/B-sävelestä käytetään nimeä "beses" silloin harvoin kuin tätä säveltä tarvitaan, sillä nimi "beses" on selkeä. Kyseinen sävel on kuitenkin enharmoninen sävelen A kanssa eli käytännössä B♭♭ ja A ovat sama sävel (otetaan samoista kohdista kitaralla) vaikka ne teoriassa ovat eri sävelet (kirjoitetaan eri tavalla ja eri kohtaan nuottiviivastolle).