Siirry sisältöön

Kitarakirja/Skaalat ja intervallit/Pentatoninen asteikko

Wikikirjastosta

Pentatoninen asteikko on mikä tahansa asteikko, jossa on viisi säveltä. Asteikon lisäksi voi improvisoitaessa käyttää myös sointujen säveliä.

Kaavioissa on esitetty pentatoninen duuriasteikko ilman tiettyä juurisäveltä. Asteikko määräytyy sen mukaan mikä 1:llä merkitty eli juurisävel on. Esimerkiksi jos 6. kielen asteikko aloitetaan 8. nauhalta on asteikko C-duuri.

Samaa asteikkoa voi käyttää mollissa soittamiseen aloittamalla 6. nuotista. (Intervallit luetaan tällöin 6 = 1, 1 = ♭3, 2 = 4, 3 = 5, 5 = ♭7.)

Pentatoninen duuriasteikko kuudennelta kieleltä (G-tyyppi)
Pentatoninen duuriasteikko neljänneltä kieleltä (E-tyyppi)
Pentatoninen duuriasteikko neljänneltä kieleltä (D-tyyppi)
Pentatoninen duuriasteikko viidenneltä kieleltä (C-tyyppi)
Pentatoninen duuriasteikko viidenneltä kieleltä (A-tyyppi)

Pentatoninen asteikko kielipareilla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla olevaa asteikkoa voi käyttää kitaran kolmella kieliparilla pitkittäissuuntaisesti kaulalla. Huomaa, että kaava pysyy samana kaikilla kolmella kieliparilla (1.–2., 3.–4. ja 5.–6). Kolmannen ja toisen kielen välinen intervalliero muihin verrattuna ei vaikuta tässä.

Musta piste on pentatonisen duuriasteikon ja harmaa pentatonisen molliasteikon ensimmäinen nuotti. Esim. kieliparin ylempi musta piste voi olla c 5. kielen kolmannelta nauhalta, 3. kielen 5. nauhalta tai 1. kielen 8. nauhalta. Kieliparin alempi musta voi olla c 6. kielen 8. nauhalta, 4. kielen 10. nauhalta tai 2. kielen 1. nauhalta.

Pentatonisen duuri- ja molliasteikon viisi asemaa kahdella kielellä. Huom. kuva esittää vain yhtä kieliparia.

Paina mieleesi kuvioiden kiertosuunta ( ⠁⠄⠀⠅, ⠅⠀⠅, ⠅⠀⠀⠅, ⠅⠀⠅, ⠅⠀⠁⠄ ).

Huomaa, että ⠅⠀⠁⠄- ja ⠁⠄⠀⠅-kuviot sopivat vain toisiinsa ja ⠅⠀⠅-kuviot tulevat aina tulevat aina niiden ja ⠅⠀⠀⠅-kuvion väliin.

Sille kumpi ⠅⠅-kuviosta on kyseessä voi muistisääntönä käyttää sitä, että seuraava kuvio tallaan päin on sama kuin ylemmän (matalamman) kieliparin samalta kohdalta ja vastaavasti edellinen kuvio satulaan päin on sama kuin alemman (korkeamman) kieliparin samalta kohdalta.

G E D C A
1.–2. ⠅⠀⠀⠅ ⠀⠅⠀⠅ ⠀⠅⠀⠁⠄ ⠁⠄⠀⠅ ⠀⠅⠀⠅
3.–4. ⠅⠀⠅ ⠅⠀⠁⠄ ⠁⠄⠀⠅ ⠅⠀⠅ ⠅⠀⠀⠅
5.–6. ⠅⠀⠁⠄ ⠁⠄⠀⠅ ⠀⠅⠀⠅ ⠅⠀⠀⠅ ⠀⠅⠀⠅