Siirry sisältöön

Kodin ruukkukasvit/Kasvit/Kaktukset ja mehikasvit

Wikikirjastosta
Kodin ruukkukasvien kappaleet
Etusivu     Johdanto     Yleistä     Hoito-ohjeita     Kasvit     Linkit    

Rahapuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on materiaalia aiheesta rahapuu.

Rahapuu (Crassula ovata, Crassula portulacea) on Crassulaceae-heimoon kuuluva kasvi. Laji on kotoisin Etelä-Afrikasta. Rahapuut voivat suotuisissa olosuhteissa kasvaa jopa 2,7 metrin korkuisiksi.

Rahapuu on mehikasvi, tarkemmin sanottuna lehtimehikasvi, eli se varastoi vettä lehtiinsä. Rahapuun lehdet ovat paksut ja pinnaltaan vahamaiset. Se voi joskus kasvattaa myös pieniä valkoisia kukintoja. Rahapuu kuitenkin kukkii erittäin harvoin.

Rahapuu on luonnossa sopeutunut ilmastoon, jossa sataa välillä runsaasti, ja toisinaan on myös pitkiä kuivakausia. Rahapuun vesipitoisuus on noin 90 %.

Hoito

Rahapuu on helppohoitoinen, kestävä ja suosittu huonekasvi. Rahapuu viihtyy auringossa, mutta ei välttämättä pahimmassa paahteessa. Talvella rahapuu viihtyy paremmin viileässä (+18). Hoidossa tärkeätä on kastelu; kohtuullisesti, ja kesäkaudella enemmän kuin talvella. Mullan on hyvä välillä kuivua kastelukertojen välillä. Koska rahapuu varastoi vettä, multaa ei saa ylikastella, vettä kyllä riittää. Rahapuu ei myöskään vaadi paljon vettä. Alimmat lehdet kuivuvat ja tippuvat pois puun kasvaessa.

Pienen rahapuun voi istuttaa joka kevät uuteen multaan. Vanhat ja suuret kasvit uudelleenistutetaan 2-3 vuoden välein. Ruukkuun voi laittaa vettä johtavia saviruukun sirpaleita, ja osittain kaktusmultaa.

Lisääminen

Rahapuuta on helppo lisätä; otat vain lehden tai oksan kasvista ja laitat sen multaan. Sitten vain odottelua.

Joulukaktus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joulukaktus tai pääsiäiskaktus (Schlumbergera X buckleyi) on kehittynyt monen risteytyksen tuloksena. Joulukaktuksia on useita erilaisia, tunnetuin lienee Weinachtsfreude. Kaktuksia on saatavana punaisen lisäksi myös oranssin sekoituksena, sekä valkoisena ja keltaisena. Saksassa joulukaktus on erittäin suosittu.

Hoito

Joulukaktus ei itse asiassa tarvitse paljon valoa. Se viihtyy myös hyvin huoneenlämmössä, mutta ei siedä vetoa. Kukkiessa on hyvä pitää multa kosteana, mutta on varottava liikaa kastelua. Lannoitusta annetaan tiheämmin kukinnan aikana, muuten harvemmin. Kukinnan välissä on hyvä pitää ns. lepokausi.

Lisääminen

Lehden juurrutus vedessä mahdollista.

Katkenneen verson alimman lehden voi asettaa puoliksi multaan ilman juurrutusta vedessä. Juurtuu helposti.