Matkailu/Matkan suunnittelu

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä luvussa kerrotaan mitkä asiat tulee ottaa huomioon matkan suunnittelussa.

Huomioon otettavat asiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkan suunnittelussa pitää ottaa huomioon kohde, kuljetus, ravinto, majoittautuminen, ohjelma, turvallisuus ja budjetti.

Kohde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kohde on varmaan tärkein asia koko matkassa, sillä muutenhan sitä voisi pysyä kotonakin.

Kohde valitaan henkilökohtaisten mieltymysten, esimerkiksi mielenkiintojen, mukaan. Kohteen pitää sopia myös budjettiin. Kohde siis on yksi tärkeimmistä asioista; se tekee matkan. Joskus kohteeseen pitää mennä jostakin erityisestä syystä esimerkiksi opetusta tai työtä varten. Tällöin kohteen valitsemiseen saattaa vaikuttaa ohjelma. Turvallisuuden kannalta kohde on yksi tärkeimpiä, sillä jotkin paikat eivät ole turvallisia.

Kuljetus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuljetusta käsitellään enemmän luvussa Millä kulkuvälineillä pääse?. Kulkuvälineenkin valitsemiseen vaikuttavat henkilökohtaiset mieltymykset, mutta sen lisäksi kulkuväline varataan usein nopeuden mukaan. Kuljetusvälineiden turvallisuusriskit ovat usein pieniä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset tarvitsevat myös ravintoa, joten siitäkin pitää huolehtia. Useimmilla matkoilla nämä hoituvat varmasti ravintoloissa, mutta esimerkiksi huoneistohotellissa voi kokata ruokaa itse. Matkallekin sopivia reseptejä löydät Keittokirjasta. Turvallisuuden kannalta suurimmat riskit ravinnossa ovat ruokamyrkytykset, mutta näiltä välttyy syömällä vain luotettavaa ruokaa ja välttämällä kraanaveden juontia useilla ulkomailla, koska niissä se ei sovi suomalaisen elimistölle.

Majoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Majoittautumista tarvitaan varsinkin yli yön matkoilla, sillä ihmisen pitää nukkua jossakin.

Majoittautumista käsitellään enemmän luvussa Erilaiset majoitusmuodot, mutta näidenkin valitsemiseen vaikuttaa budjetti, ohjelma ja kohde. Majoittautumismuotoa valitessa turvallisuutta ei pidä unohtaa, mutta melko hyvin pärjää jättämällä epäilyttävimmät paikat pois.

Ohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkalla on tylsää, jos ei ole ohjelmaa. Työpaikkojen järjestämillä matkoilla ohjelmana voi olla koulutusta. Ohjelma valitaan henkilökohtaisten mieltymysten, kohteen ja budjetin mukaan.

Ohjelma on tärkeimpiä asioita matkalla ja yksi helpoimmista pitää turvallisena.

Turvallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä on erityisesti perhematkoilla tärkeä seikka, sillä turvallisuudentunne auttaa pysymään lomatunnelmassa. Turvattomuutta voivat tietysti aiheuttaa kaikki kohdat budjettia lukuun ottamatta. Budjettikin vaikuttaa turvallisuuteen, sillä turvallisemmat vaihtoehdot saattavat maksaa enemmän.

Budjetti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Budjetti mahdollistaa matkan ja se vaikuttaa kaikkiin muihin kohtiin. Budjettiin vaikuttavat myös kaikki muut kohdat ja se pitää saada sopimaan omalle kukkarolleen. Koko matka on kiinni budjetista.