Polkupyörän huolto ja korjaus/Keskiölaakeri (Kampilaakeri)
Yleistä Keskiölaakereista
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Keskiölaakereita on eri tyyppejä. Olennaista laakerin valinnassa on, että se ja kammet ovat samaa tyyppiä. Lisäksi pitää tietää pyörän rungon keskiömuhvin koko ja kierteen tyyppi sekä vaadittava laakerin akselin pituus. Nykyaikaisissa pyörissä on käytännössä joko brittiläinen (BSA) tai italialainen (ITA) kierre keskiömuhvissa. Italialainen on harvinaisempi ja sitä tapaa useimmiten italialaisissa maantiepyörissä. Käytännössä kaikissa maastopyörissä, hybrideissä yms. on BSA-kierre. ITA-kierteen tapauksessa keskiömuhvin leveys on 70 mm, BSA:lla 68 tai 73 mm. Keskiön mitat ilmoitetaan esim 68x113, jolloin on siis kyseessä BSA-kierteellä oleva 68 mm muhviin sopiva keskiö, jonka akselin pituus on 113 mm. Akselin pituus vaikuttaa ketjulinjaan eli siihen, kuinka leveällä eturattaat ja kammet ovat. Varma ratkaisu on hankkia samanmittainen keskiö kuin vanhakin oli. Kasettikeskiöt ovat "huoltovapaita" eli niitä ei voi kiristää, eli kun niissä alkaa ilmenemään klappia tai muita toimintahäiriöitä, ne on vaihdettava uuteen.
Kasettikeskiö irroitetaan siihen sopivalla hammastetulla työkalulla. Huomioi, että vasemmalla puolella on oikeakätinen ja oikealla puolella vasenkätinen kierre BSA:n tapauksessa. Keskiölaakeri on usein juuttunut kiinni runkoon, eli kannattaa ujuttaa esim. ohutta öljyä kierteisiin, jos laakeri ei meinaa irrota.
4-kantti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vanha, yleinen ja voimissaan oleva ratkaisu. Esim. legendaarinen Shimanon XT eli bb-un-72 on todella pitkäikäinen mutta verrattain halpa keskiölaakeri. Kuva 4-kanttilaakerista
ISIS
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Yleinen, 4-kanttia uudempi standardi, jossa on 4-kanttikeskiöön verrattuna paksumpi akseli paremman jäykkyyden saamiseksi, mutta samalla laakerien kuulien kokoa on jouduttu pienentämään, joka on johtanut laakereiden huonompaan kestävyyteen.
Octalink
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Shimanon oma keskiöstandardi, vastaavan tapainen kuin ISIS.
Power Spline, Howitzer
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Truvativin omia keskiöitä.
Ulkoiset laakerit, integroidut keskiöt
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]2000-luvulla yleistymään alkanut uusi keskiöstandardi, keskiöakseli on kiinteästi kiinni kammessa (yleensä oikeassa) ja laakerit ovat omissa kupeissaan keskiömuhvin ulkopuolella. Valmistajilla on omia standardejaan, joista kaikki ovat periaatteeltaan samanlaisia ja jotkut ovat jopa yhteensopivia toisten kanssa. Yleensä (ainakin mtb-puolella) keskiöt on suunniteltu 73 mm muhveille, joten 68 mm muhvin tapauksessa pitää laakerikuppien alle asentaa tarvittava määrä soviteholkkeja.
- Hollowtech II (Shimano)
- Giga X Pipe GXP (Truvativ)
- X-type (Race Face)
- Ultra Torque (Campagnolo)
Fauber
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Vanha, "mummopyörän" keskiö. Fauber-keskiö koostuu keskiömuhvissa olevista kuulakupeista, kuulakehistä ja kartioista. Fauber-keskiön huolto on useimmiten helpompi kuin nykyaikaisen keskiön huolto, vaikka usein luullaankin toisin. Fauber-keskiö on kestävä kun se on säädetty oikein. Yleensä ainoat osat, jotka hajoavat ovat kuulakehät, jotka ovat helposti vaihdettavissa. Fauber-keskiössä kierteytys on saman suuntainen kuin nykyajan keskiöissäkin. Fauberista löytyy myös versio "ameriikan Fauber" siinä osat ovat hieman suuremmat.