Polkupyörän huolto ja korjaus/Sisä- ja ulkokumin vaihtaminen

Wikikirjastosta
Tämä ulkokumi on pahasti halkeillut ja vaihdon tarpeessa.
Tässä puolestaan uusi kulumaton ulkokumi.

Sisä- tai ulkokumi kannattaa vaihtaa silloin kun ne näyttävät päälle päin huonokuntoisilta. Ajan saatossa varsinkin huonoimpiin ulkokumeihin tulee halkeamia, ja kaikki kumit kuluvat ennen pitkään niin, että pito tiehen heikkenee ja ajamisesta tulee vähemmän turvallista. Joskus ulkokumiin saattaa tulla niin iso reikä vaikkapa ajettaessa lasinsirpaleeseen, että pelkkä sisuskumin paikkaaminen ei riitä. Työvaiheet ovat melko lailla samat kuin kumin paikkaamisessa, joten seuraavassa käydään työnkulku läpi vain pääpiirteittäin.

Tarvittavat työvälineet

  • Jakoavain, sopivan kokoinen lenkkiavain tai räikkäavainsarja
  • Rengasrautasarja 3-4 kpl rautoja
  • Pumppu
  • Ruuvimeisseli
  • Uusi sisä- ja / tai ulkorengas

Sisä- ja ulkokumin vaihtaminen

VAIHE 1 - Osta uusi sisä- / ulkokumi

Hanki aivan aluksi sopivankokoinen ulko- tai sisäkumi riippuen kumman aiot vaihtaa. Huomaa, että kumeja on useita erilaisia. Halkaisijan täytyy olla sama kuin pyörän vanteen halkaisijan (20', 24', 26' tai 28'). Myös leveyden tulee olla oikea. Sisäkumin täytyy sopia käytettävään ulkokumiin. Esimerkiksi liian paksu sisäkumi saattaa pullauttaa ulkokumin pois vanteelta. Sama sisäkumi käy kuitenkin useamman kokoisiin ulkorenkaisiin. Kysy sopivasta ulko- tai sisäkumista tarkemmin kaupasta asiantuntevalta myyjältä! Jos renkaat puhkevat mielestäsi turhan usein, kannattaa harkita kalliimpia viiltosuojattuja ulkokumeja.

Lisää tietoa oikeanlaisen sisä- tai ulkokumin valintaan löytyy kohdasta Sisä- ja ulkorenkaan yhteensopivuus.

VAIHE 2 - Työympäristö

Valmistele itsellesi sopiva ja avara työympäristö, jossa tarvittavat työkalut ovat helposti saatavilla. Käännä pyörä ympäri satulan ja ohjaustangon varaan.

Venttiili on irronnut sisuskumista. Tällainen sisäkumi täytyy vaihtaa uuteen.

VAIHE 3 - Renkaan irroitus

Irrota rengas haarukastaan Kumin paikkaaminen -sivulla kerrotulla tavalla. Laita osat visusti talteen. Nosta rengas haarukasta ja poista siitä mahdollinen ilma.

VAIHE 4 - Ulko- ja sisäkumin irrottaminen vanteelta

Seuraavaksi poista ulkokumi vanteen päältä. Jos vaihdat pelkän ulkokumin eikä sisäkumi ole vahingoittunut, voit antaa sisäkumin olla paikallaan.

VAIHE 5 - Uuden ulko- / sisäkumin laittaminen

Laita uusi ulkokumi vanteelle tai vaihda sisäkumi uuteen. Pumppaa rengas täyteen ilmaa ja varmista ettei se vuoda. Kiinnitä rengas takaisin haarukkaan ja katso että se pyörii suoraan.

Lopuksi käy pienellä koeajolla, jolla toteat huoltotyön onnistuneen. Muista myös suorittaa samalla pyörälle perushuolto eli öljytä ketju sekä rattaat ja laakerit. Tarkista myös, että kaikki ruuvit ja mutterit ovat riittävän tiukalla. Hävitä vanhat kumit asianmukaisella tavalla. Energiajätettä.

KUVA 1 - Ulkokumin kokomerkinnät.
KUVA 2 - Sisäkumin kokomerkinnät.

Sisä- ja ulkorenkaan yhteensopivuus

Sisäkumi on aina valittava ulkokumiin sopivaksi. Seuraavassa on pari esimerkkiä kuinka tulkita kumeihin painettuja merkintöjä. Merkintätavat saattavat vaihdella eri renkaissa. Ensimmäisessä kuvassa (KUVA 1) näkyvät ulkorenkaan merkinnät. Ensimmäisellä rivillä merkintä 28 tarkoittaa renkaan halkaisijaa. Tämän täytyy olla täsmälleen sama sekä ulko- että sisärenkaassa. Renkaan halkaisija riippuu puolestaan vanteen halkaisijasta. Rivin loppu 1 3/8 tarkoittaa kumin leveyttä. Tässä luvussa saa olla jonkin verran heittoa sisä- ja ulkokumin välillä (kysy sopivuus asiantuntevalta myyjältä).

Kolmannella rivillä oleva Koodi-merkintä (37-622) on selkeä tapa löytää ulkokumiin sopiva sisäkumi (tai päinvastoin). Koodi-merkinnän alkuosan luku 37 täytyy sisältyä sisuskumissa olevan vastaavan lukuparin välille (KUVA 2). Sisuskumi käy useamman kokoisiin ulkokumeihin, siksi sen merkintä on muotoa 28/37. Toisinsanoen, koska ulkokumin merkintä 37 sisältyy lukuparin 28/37 välille (tai itse asiassa on juuri mainittu suurin luku), nämä kumit sopivat toisiinsa. Myös ulkokumi, jossa kyseinen luku olisi 32 kävisi, koska se on luvun 28 ja 37 väliltä.

Vastaavalla tavalla tulkitaan Koodi-merkinnän jälkimmäinen osa. Ulkokumissa (KUVA 1) kyseinen merkintä on 622, joten siihen käy sisuskumi (KUVA 2), jonka merkintä on 609/642 (luku 622 on lukujen 609 ja 642 välissä). Sekä alku- että loppuosan on siis täsmättävä kumien koodi-merkinnässä.

Kaikissa kumeissa eivät merkinnät noudata edellä esiteltyä muotoa. Tällöin on viisainta varmistaa oikeankokoisen sisä- tai ulkorenkaan hankinta myyjältä.

Alla on vielä toinen esimerkki edellistä leveämmästä ulkokumista ja siihen sopivasta sisuskumista. Edellisen esimerkin Koodi-merkintää vastaa ulkokumissa nyt Size (koko) -merkintä, jonka muoto on täysin samanlainen kuin aiemmin. Suurempi luku merkinnän alussa (40) tarkoittaa leveämpää ulkokumia. Sen vuoksi tarvitaan myös leveämpi sisuskumi (37/47).

Vasemmassa kuvassa ulkokumin kokomerkintä ja oikeanpuoleisessa kuvassa sisuskumin kokomerkintä.

Leveämmän ulkokumin kokomerkintä. Leveämpään ulkokumiin sopiva sisuskumi.