Radiotaajuuskirja/kahdeksankymmenen metrin aallot
Kahdeksankymmenen metrin aallot ovat amatööriadioaaltolue 3500 kHz:stä 3800 kHz:iin. Pohjois-Amerikassa alue ulottuu seitsemänkymmenenviiden metrin eurooppalaiselle yleisradioaaltoalueelle, joten Euroopassa voi kuulua yleisradioaaltoalueella joskus yhdysvaltalaisia amatööriradioiasemia.
IARU:n 1. alueen hätäradioliikennetoiminnan keskustaajuus kahdeksankymmenen metrin amatööriradioaaltoalueella on 3760 kHz.
Kahdeksankymmenenmetrin aaltoaluetta on sanottu Suomessa vallesmannin bandiksi, koska Köyliön nimismies Raino Jäykkä suositteli niitä. Kahdeksallakymmenellä metrillä sijaitsevat 3680 kHz:n kello seitsemän aamurengaskeskustelu, 3685 kHz:n tiedotteidenlukutaajuus ja yleinen suomalainen keskustelu 3699 kHz.
Itsenäisyyspäivänä kahdeksankymmenen metrin aaltoalueella järjestetään 17. perinneradiotapahtuma kello 11-15, jonka aikana käytetään pääasiassa kahdeksankymmenen metrin aaltoja, mutta yhden radiolähettimen osalta myös neljänkymmenen metrin aaltoalueen taajuutta.
Sadankuudenkymmenen ja kahdeksankymmenen metrin aalto-alueen lähetteitä voi kuunnolla Virosta käsin WebSDR-ohjelmistoradiolla.
Vaikka amatööriradioita ei saa käyttää politiikan välineinä, jotta amatööriradioita ei kiellettäisi, silti joskus amatööriradioilla välitetään tiedonvälityksen katkojen ehkäisemiseksi uutisia ja tilannekuvaa ulkomaille. Joulukuussa 2013 havaittiin Radio Maidanin nimellä yleisradiolähetyksen kaltaisia äänikuvia Kiovan aukiolta, jossa on mielenosoituksia. Taajuutena on käytetty 3597,10 kHz ja 3597,25 kHz eri havainnoitsijoiden mukaan. Yleensä kahdeksankymmenen metrin aalloilla pyritää lähettämään 10 kHz:n tai 1 kHz:n välein kaistaleveyden ollessa noin 3 kHz tavallisesta (+- 1,5 kHz]]. Epätavallisilla aaltoalueilla lähettäminen uutisointimielessä tarkoittaa sitä, että lähettäjä haluaa sekä kuulijoiden löytävät lähetteen että lähete ei häiritsisi varsinaisia amatöörilähetyksiä ollessaan välissä. Myöhemmin YouTubeen tuotettiin lähetteen tallenne ja merkiksi osoitettiin 3597 kHz. [1]