Ruoka-aineopas/Öljyt

Wikikirjastosta

Auringonkukkaöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hasselpähkinäöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamppuöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kookosöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kurpitsansiemenöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maapähkinäöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maapähkinäöljy puristetaan maapähkinän (Arachis hypogaea) siemenistä. Sitä käytetään erityisesti Kaakkois-Aasialaisessa keittiössä. Maapähkinäöljy on olennainen osa kiinalaista ruokakulttuuria. Pähkinäallergiset eivät voi syödä maapähkinäöljyä sisältäviä ruokia, sillä öljy voi sisältää myös proteiinijäämiä. Vaikka maapähkinäöljy on Suomessa erikoistuote, se on maailmalla yksi halvimmista öljylaaduista.

Maapähkinäöljy sopii käytettäväksi sellaisenaan mm. salaatteihin tai antamaan paahtopaistille makua. Maapähkinäöljy soveltuu myös ruoanlaittoon, ja se kestää hyvin kuumennusta. Maapähkinäöljyä voi käyttää esim. wokkeihin antamaan aitoa itämaista makua. Sopii hyvin vihannesten, tofun ja merenelävien kanssa.

Maapähkinäöljyä käytetään myös kosmetiikan raaka-aineena.

Oliiviöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oliiviöljyä valmistetaan puristamalla oliivipuun (Olea europaea), eli öljypuun hedelmistä. Sitä tuotetaan pääasiassa Välimeren maissa, missä oliivi kasvaa luonnonvaraisena. Oliiviöljyä käytetään ruoanlaitossa yleisesti Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä. 80% maailman oliiviöljystä tuotetaan EU:n alueella. Oliiveista ensimmäiseksi puristetusta öljystä käytetään nimeä neitsytöljy, ja se on hinnaltaan kalliimpaa kuin seuraavissa puristuksissa saatu öljy. Neitsytöljyn öljy on peräisin pelkästä hedelmn mallosta, kun taas lujemmassa puristuksessa saadun öljyn makuun vaikuttaa oliivin siemenen puristuminen.

Oliiviöljy on väriltään vihreää tai kellanvihreää. Neitsytöljy (extra vergine tai vergine) sopii erityisen hyvin käytettäväksi salaateissa, marinadeissa ja pastan seassa. Muita laatuja voi käyttää paistamiseen ja ruoanlaittoon. Oliiviöljy sopii erityisen hyvin välimeren alueen ruokiin. Siihen voi myös säilöä esim. vihanneksia ja sieniä käytettäväksi alkupaloina, lisukkeina, saalaateissa jne. Oliiviöljyä voi maustaa esim. laittamalla basilikan tai muun mausteyrtin oksan öljypulloon.

Oliiviöljyä käytetään ruoanlaiton lisäksi kosmetiikan raaka-aineena ja myös sellaisenaan ihon ja hiusten hoitoon.

Pellavasiemenöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pellavansiemenöljy puristetaan pellavan (Linum usitatissimum) siemenistä. Pellavansiemenöljy sisältää 60% alfa-linoleenihappoa, 15% linolihappoa ja 12% öljyhappoa, eli Omega -3, Omega-6 ja Omega-9 -rasvahappoja.

Pellavansiemenöljyä käytetään erityisesti ravintolisänä. Sillä voi lisätä kiiltoa jogurtti-, rahka- ja kermaviilipohjaisiin kastikkeisiin, tai esim. maustaa perunaruokia.

Rypsiöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Safloriöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Safloriöljy valmistetaan saflorista (Carthamus tinctorius ), joka tunnetaan myös väriohdakkeen nimellä. Sitä käytetään mm. sahramin korvikkeena samankaltaisen värin ja tuoksun vuoksi. Kasvi tunnetaankin köyhän miehen sahramina. Halpa sahramin nimellä myytävä mauste on todennäköisesti safloria. Kasvina saflori on noin metrin korkuinen ja yksivuotinen. Se kasvaa luonnonvaraisena Välimeren alueella, Egyptissä, Etu-Aasiassa ja Itä-Intiassa. Suurimmat saflorin tuottajamaat ovat Kiina, Intia ja Pakistan.

Safloriöljy saadaan saflorin siemenistä mekaanisella kylmäpuristuksella. Öljy ei kestä kuumennusta, joten sitä ei voi käyttää ruoanlaittoon. Sitä voidaan käyttää sellaisenaan oliiviöljyn tapaan, esim. salaateissa.

Saflorin kukkia käytetään maustamisen lisäksi väriaineena. Kukista saadaan oranssia, keltaista ja vaaleanpunaista väriä. Safloriöljystä valmistetaan mm. saippuaa ja kosmetiikkaa.

Seesamöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Soijaöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tattiöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tryffeliöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tryffeliöljy on tryffelisienillä maustettua oliiviöljyä. Sitä käytetään mausteeksi, esim. risotoissa, pastaruoissa, liharuoissa ja omeleteissa. Sillä voi maustaa myös esim. sieniä ja simpukoita.

Vehnänalkioöljy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]