Siirry sisältöön

S1 Minä ihmisenä/Aivot ohjaavat kehoa

Wikikirjastosta

Aivot ovat ihmisen päässä sijaitseva elin, joka hallitsee ruumiintoimintoja.

Aivot ovat ihmiskehon tärkein elin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Viestit kehosta aivoihin ja käskyt aivoista kehoon kulkevat hermoja pitkin.
Viestit kehosta aivoihin ja käskyt aivoista kehoon kulkevat hermoja pitkin.

Aivot ovat ihmiskehon tärkein elin. Kaikki, mitä kehossasi tapahtuu, on aivojen ohjaamaa. Aivot saavat sydämen lyömään ja keuhkot pumppaamaan ilmaa. Aivot ohjaavat käsiäsi ja jalkojasi. Aivoissa myös syntyvät aistimukset, kuten näkö-, kuulo- tai vaikkapa hajuaistimus. Aivoissa ovat myös tunteet, muisti ja ajatukset. Myös kaikki taidot, mitä osaat – puhuminen, käveleminen, kirjoittaminen, lukeminen – siis kaikki mitä osaat sijaitsee aivoissasi.

Muista suojella aivojasi!

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aivot ovat suojassa pääkallon sisällä, mutta pääkallo ei ole kovinkaan kestävä. Siksi on tärkeää suojata aivoja kovilta iskuilta kypärällä. Iskun saadessaan aivot voivat vaurioitua. Silloin saatat menettää jonkin taidon tai taitoja, jotka ovat aivoissa vaurioituneella kohdalla. Aivojen vaurioituminen saattaa johtaa myös elintärkeiden toimintojen loppumiseen.

Aistitieto ja käskyt kaikkialle kehoon kulkevat hermoja pitkin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aistit keräävät tieto ympäristöstä. Itse aistimus ei kuitenkaan synny aistielimessä vaan aivoissa. Tieto aistielimiltä kulkee aivoihin hermoja pitkin. Hermot ovat kuin johtoja, jotka kuljettavat tietoa. Esimerkiksi silmäsi näkevät valoa, ja tämä tieto lähtee hermoja pitkin aivoillesi, joissa näköaistimus eli kuva syntyy.

Hermot kuljettavat tiedon lisäksi myös käskyjä aivoista elimistöön. Kun esimerkiksi haluat koukistaa kättäsi, aivosi lähettävät tietyille käden lihaksille käskyn supistua. Käsky kulkee hermoja pitkin käden lihaksille ja saa ne supistumaan, jolloin käsi koukistuu.

Tehtäviä ja pohdittavaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]