S1 Minä ihmisenä/Hygienia

Wikikirjastosta

Pidä huolta hygieniastasi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hygienia tarkoittaa itsensä puhtaana pitämistä. Kun murrosikä alkaa, sinun täytyy kiinnittää hygieniaan entistä enemmän huomiota. Murrosikäisenä huolehdit itse omasta hygieniastasi. Hyvä hygienia ylläpitää ja edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi.

Iho[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihossa tapahtuu murrosiässä muutoksia. Muutokset voivat tuoda mukanaan myös finnejä sekä tytöille että pojille. Ihonhoito kuuluu kaikkien elämään. Sekä tyttöjen että poikien on murrosiässä opeteltava hoitamaan ihoaan tarpeiden mukaan.

Ihon hoidossa sinun tulee muistaa puhdistus ja kosteutus. Erityisesti meikkejä käytettäessä iho tulee aina puhdistaa hyvin. Käytä siihen sopivia meikinpoistoaineita. Puhdistuksen jälkeen iholle laitetaan kosteusvoidetta. Finnejä ei kannata puristella, sillä tulehdus voi levitä ja muodostuu arpia. Jos finnejä on paljon ja ne haittaavat jokapäiväistä elämääsi, voi kyseessä olla lääkehoitoa vaativa ihosairauksista akne. Tässä tapauksessa kannattaa käydä ihotautilääkärin juttusilla.

Hikoilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hikoilu on normaalia elimistön lämmönsäätelyä. Ihminen hikoilee fyysisessä rasituksessa, mutta myös silloin kun jännittää tai hermosttaa. Kaikki hikoilevat eri tavalla. Liikunta lisää hikoilua. Siksi esimerkiksi liikuntatuntien jälkeen olisi hyvä käydä suihkussa.

Peseydy hyvin aamulla ennen pukeutumista ja illalla ennen nukkumaanmenoa. Peseytyminen on paikallaan myös urheilun jälkeen. Pidä itsesi aina puhtaana! Puhtaat kainalot, jalat, sukat ja alushousut auttavat jo paljon. Deodoranttia voit alkaa käyttämään, jos huomaat hien hajua kainaloissasi.

Hiukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pese hiuksesi vasta sitten, kun ne ovat tuntuvat likaisilta. Likaiset hiukset näyttävät ja tuntuvat rasvaisilta. Kastele hiuksesi, vaahdota shampoo kaikkialle hiuksiin ja huuhdo lopuksi shampoo pois. Laita tarvittaessa tämän jälkeen hiuksiisi hoitoainetta. Hoitoaineen ansiosta varsinkin pitkät hiukset on helpompi selvittää.

Intiimihygienia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä tyttöjen että poikien tulee pestä intiimialue ("uikkarialue", sukupuolielimet) päivittäin. Päivittäiseen alapesuun riittää pelkkä vesi. Vältä voimakkaita saippuoita.

Kynnet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kynsien alle kertyy likaa ja siksi niitä tulee pitää suhteellisen lyhyinä. Muistathan leikata kynteni säännöllisin väliajoin!

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lue lisää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]