S1 Minä ihmisenä/Ihminen on luotu liikkumaan
Liikunta edistää terveyttä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Liikunnalla on osoitettu olevan monia terveyttä edistäviä vaikutuksia. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta pitää luuston ja lihaksiston hyvässä kunnossa. Samalla myös nivelet pysyvät vetreinä ja liikkuvina, sekä ketteryytesi ja tasapainosi paranee. Liikunta parantaa myös yleisesti fyysistä kuntoa ja keuhkojen hapenottokykyä. Kun fyysinen kunto on hyvä, et hengästy niin helposti esimerkiksi portaita noustessasi ja jaksat muutenkin tehdä päivän aikana asioita. [1][2]
Liikunnalla on yllättäviä vaikutuksia myös sairausten ehkäisyyn. Säännöllinen liikunta auttaa näet elimistöäsi vastustamaan ja ehkäisemään monia sairauksia. Vähän liikkuvat ihmiset sairastuvat siis paljon liikkuvia ihmisiä herkemmin. [1]
Liikunnalla on myös ulkonäköön liittyviä vaikutuksia. Se auttaa esimerkiksi painonhallinnassa ja pitämään ihon hyvässä kunnossa.
Huomio! |
---|
Ethän urheile sairaana. Esimerkiksi kuumeessa elimistön rasittaminen altistaa sinut vakavammille sairauksille. Sairaana elimistö tarvitsee lepoa. |
Liiku säännöllisesti ja monipuolisesti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Säännöllinen liikkuminen on tärkeää. Suositusten mukaan 7-18 -vuotiaiden tulisi liikkua joka päivä noin 1-2 tuntia monipuolisesti ja ikään sopivalla tavalla. Yli kahden tunnin mittaisia istumisia tulisi välttää ja viihdemedian äärellä tulisi viettää päivittäin korkeintaan kaksi tuntia. [3] Liikkuessa olisi välillä hyvä myös tulla hiki ja hengästyttää. Koko kahta tuntia ei kuitenkaan tarvitse liikkua kerralla vaan voit liikkua esimerkiksi useamman kerran puolen tunnin liikuntatuokioita. Monipuolisuus liikunnassa on tärkeää. Erityisesti lapsena ja nuorena kannattaa liikkua mahdollisimman monin eri tavoin, sillä monipuolinen liikunta kehittää sinua monipuolisesti.
Liikunnan ei kuitenkaan välttämättä tarvitse tapahtua urheiluseuroissa. Pihapelit ja -leikit, joissa juostaan, kiipeillään, hypitään, heitetään ja niin edelleen ovat myös erinomaista liikuntaa. Kannattaa kokeilla erilaisia liikuntamuotoja, jotta löydät itsellesi mieluisan tavan liikkua.
Kestävyysliikuntaa on liikunta, jossa täytyy jaksaa tehdä pitkään jotain. Tällaisia ovat esimerkiksi juoksu, pyöräily, uinti ja hiihto. Kestävyysliikunnan lisääminen päivääsi vaikuttaa siihen siihen, kuinka pitkän matkan jaksat kävellä tai juosta hengästymättä.
Lihakset kehittyvät ja pysyvät vahvoina tekemällä asioita, joissa joudut ponnistelemaan lihaksillasi. Tärkeää olisi muistaa myös venytellä, sillä venyttelyllä parannat lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden joustavuutta ja taipuisuutta. Kannattaa lämmitellä ennen urheilusuoritusta ja venytellä urheilun jälkeen. Näin vältät lihasten revähdykset.
Hyötyliikunta on liikunnallisia arjen valintoja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Joukkueessa pelaaminen tai yksilölajin harjoittelu on mukavaa, mutta liikuntaa voi harrastaa myös arkipäiväisissä asioissa. Voit miettiä päivääsi ja pohtia, mihin tilanteisiin voisit lisätä liikuntaa. Käveltetkö esimerkiksi portaat vai menetkö hissillä? Montako porrasta pystyt harppaamaan kerralla? Menetkö bussilla perille asti vai hyppäätkö toiseksi viimeisellä pysäkillä pois ja kävelet loppumatkan, jos aikaa on? Pyydätkö vanhempia kuljettamaan sinut paikasta toiseen, vai liikutko jalkaisin tai pyörällä? Tai entäs jos katsoisitkin televisiota sohvan sijasta lattialla kyykyssä? Voisiko läksyt tehdä pöydän ääressä seisten istumisen sijasta?
Myös monet kotityöt ovat hyvää liikuntaa: haravoi lehtiä, pilko saunapuita tai vie vaikka roskat juosten ulos. Tai entäpä jos tarjoutuisit kauppareissulle kauppakassien kantajaksi? Tällaista arkipäiväisissä asioissa tapahtuvaa liikuntaa kutsutaan hyötyliikunnaksi. Lisäämällä hyötyliikuntaa arkipäiväisiin askareisiin saat huomaamattasi paljon terveyttä edistävää liikuntaa.
Tärkeää muistaa! | |
---|---|
|
Tehtäviä ja pohdittavaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Mikä on sinun lempiliikuntamuotosi?
- Suunnitelkaa hyötyliikuntaolympialaiset. Mitä lajeja sellaisissa olisi? Pyrkikää myös toteuttamaan olympialaiset.
Lue lisää
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- UKK-instituutti: Tietoa terveysliikunnasta
- Luuliikuntasuositus kasvaville lapsille ja nuorille
- Vauhti virkistää -esite
- Vauhti virkistää -seurantakortti
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- ↑ 1,0 1,1 Liikunnan vaikutukset www.ukkinstituutti.fi. Viitattu 18.4.2018.
- ↑ Liikunta vaikuttaa lasten ja nuorten kehitykseen www.ukkinstituutti.fi. Viitattu 18.4.2018.
- ↑ Ahonen, T., Hakkarainen, H et al. Fyysisen aktiivisuuden suositus kouluikäisille. Opetusministeriö ja Nuori Suomi ry. 2008 (Viitattu 18.4.2018)