S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen/Kuinka saan oman ääneni kuuluviin

Wikikirjastosta

Sinä voit vaikuttaa itseäsi koskeviin asioihin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaisella on oikeus vaikuttaa monenlaisiin päätöksiin. Vaikuttamiseen on monenlaisia keinoja ja tapoja. Asioista purnaaminen ja valittaminen ei ole vaikuttamista. Jos johonkin asiaan yrittää vaikuttaa, on hyvä osata perustella mielipiteensä. Miksi tietty asia on sinulle tärkeä tai miksi siihen pitäisi saada tehtyä muutos?

Asioihin voi vaikuttaa keskustelemalla sellaisten ihmisten kanssa, jotka tekevät asioista päätöksiä. Sopimalla ja joustamalla saa usein enemmän aikaan kuin vain viemällä jääräpäisesti omaa asiaansa eteenpän. On tärkeää kuunnella myös eri mieltä olevan henkilön ajatuksia asiasta.

Vaikuttaa voi kirjoittamalla mielipidekirjoituksen vaikka paikallislehteen (esim. Vantaan Sanomat), keräämällä adressiin allekirjoituksia eri ihmisiltä tai olla suoraan yhteydessä päättäjiin.

Demokratia eli yhdessä päättäminen voi olla suoraa tai edustuksellista. Suorassa demokratiassa kaikki ryhmän jäsenet voivat suoraan vaikuttaa päätökseen. Edustuksellisessa demokratiassa ryhmän jäsenet valitsevat edustajat, jotka päättävät asioista kaikkien puolesta. Tällöin on tärkeää olla yhteydessä edustajiin, jotta he tietäisivät mitä heidän edustamansa joukko tahtoo.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mitä tarkoittaa käsite kompromissi?
  2. Mitä tarkoittaa käsite äänestäminen?
  3. Mitä tarkoittaa käsite demokratia?
  4. Mitä muita aiheeseen liittyviä käsitteitä tiedät? Selitä ne.
  5. Keksi käytännön esimerkkjä suorasta ja edustuksellisesta demokratiasta. Voit miettiä omaa perhettäsi, koululuokkaasi, kouluasi, omaa maatasi tai muuta maailman valtioita.
  6. Harjoittele mielipidekirjoituksen laatimista. Voit valita aiheen seuraavista vaihtoehdoista tai keksiä sen itse.
  • Koulun pilalle pitäisi saada enemmän leikkivälineitä
  • Luonnon roskaamisen pitää loppua
  • Autot ajavat liian kovaa läheisellä tiellä