Siirry sisältöön

S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Maatilan eläimet

Wikikirjastosta

Kun avaat jääkaapin, saatat löytää sieltä maitoa, voita, juustoa sekä erilaisia leikkeleitä tai muuta lihaa. Mistä nämä kaikki tulevat?

Nautaa kasvatetaan lihan ja maidon vuoksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maito saadaan lehmän utareista. Osaa naudoista ei kasvateta maidon vaan lihan vuoksi. Lehmän jalkoja kutsutaan sorkiksi.

Nauta on Suomen tärkein kotieläin[1]. Sitä kasvatetaan maatiloilla sekä maidon että lihan vuoksi. Lehmä eli naaraspuolinen nauta tuottaa maitoa poikaselleen. Poikasta kutsutaan vasikaksi. Lehmät tuottavat maitoa enemmän kuin vasikka tarvitsee [2]. Silloin maitoa voidaan lypsää lehmän utareista ihmisten käyttöön. Meijerissä maidosta tehdään esimerkiksi maitoa, voita ja juustoa.

Naudat asuvat navetassa. Osaa naudoista kasvatetaan vain lihan vuoksi. Tällaisia nautoja kutsutaan lihakarjaksi. Niistä tehdään esimerkiksi makkaroita, leikkeleitä, pihvejä sekä jauhelihaa. Urosnautaa kutsutaan sonniksi.

Emakko, eli äitisika, sekä pieniä porsaita. Sian nenää kutsutaan kärsäksi ja sen häntä on nimeltään saparo.
Emakko, eli äitisika, sekä pieniä porsaita. Sian nenää kutsutaan kärsäksi ja sen häntä on nimeltään saparo. Sian jalat ovat nimeltään sorkat. Myös naudalla ja lampaalla on sorkat. Ne ovat sorkkaeläimiä.

Sika on seurallinen ja siisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikoja kasvatetaan maatiloilla lihan vuoksi. Sianlihaa löydät kaupassa leikkele- ja lihahyllyltä. Sika on seurallinen ja siisti eläin. Sillä on eri paikat syömistä, nukkumista ja muuta lepoa varten. [3] Maatilalla sika asuu sikalassa. Poikasia saanutta naarassikaa kutsutaan nimellä emakko. Sian lapset ovat puolestaan porsaita ja urossika on karju.

Lampaat viihtyvät laumoissa. Lampaista saadaan lihaa sekä villaa.
Lampaat viihtyvät laumoissa. Lampaista saadaan lihaa sekä villaa. Myös lampaalla on sorkat.

Lampaista saadaan lihaa ja villaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lampaat asuvat lampolassa. Suomessa lampaita kasvatetaan maatiloilla lihan mutta myös villan vuoksi. Lampaasta saa myös maitoa. Lampaan turkki eli villa keritään ja villasta tehdään lämpimiä vaatteita.[4] Poikasia saanutta naaraslammasta kutsutaan nimellä uuhi. Lampaan poikanen on karitsa ja uroslammas on pässi.

Lampaan sukulainen vuohi on maatilalla pääasiassa maidon vuoksi mutta senkin lihaa syödään. Vuohenmaidosta valmistetaan erilaisia juustoja, esimerkiksi feta-juustoa. [5]

Miespuolinen kana on nimeltään kukko. Kanan suu on nokka. Suurempi kuvassa on kukko ja pienempi kana.
Miespuolinen kana on nimeltään kukko. Kanan suu on nokka. Suurempi kuvassa on kukko ja pienempi kana.

Kana ja broileri ovat siipikarjaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naudan, sian ja lampaiden lisäksi maatiloilla voidaan kasvattaa muutakin. Kana, broileri ja kalkkuna ovat lintuja, ja niitä kutsutaan yhteisnimityksellä siipikarja. Kanat tuottavat kananmunia sekä kanan lihaa. Kana munii 1-2 päivän välein. Pelkästään lihaksi kasvatettavia kanoja kutsutaan broilereiksi. Maatilalla kanat asuvat kanalassa. [6]

Maatilan eläinten nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla olevasta taulukosta löydät maatilan eläinperheiden jäsenten nimityksiä.

Eläinlaji naaraspuolinen aikuinen poikanen urospuolinen aikuinen nuori naaras nuori uros
nauta lehmä vasikka sonni hieho mulli
sika emakko (poikasia saanut) porsas karju
lammas uuhi karitsa pässi
vuohi kuttu (poikasia saanut) kili pukki
kana kana tipu (kananpoika) kukko
hevonen tamma varsa ori

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tutki kotona keittiön jääkaappia. Mitä maatilan eläinten tuotteita löydät?
  2. Tutki vaatteidesi valmistusmerkkejä. Sisältävätkö vaatteesi lampaanvillaa?
  3. Selvitä mitä ovat virikehäkkikanalat, lattiakanalat sekä luomukanalat. Saat apua tämän sivun lähteinä käytetyiltä nettisivuilta.
  4. Jakakaa luokassa maatilan eläimet ja tehkää ryhminä niistä tarkemmat esitelmät. Löydätte paljon hyödyllistä tietoa tämän sivun lähteistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/lypsykarja (viitattu 26.9.2017)
  2. http://www.milkworks.fi/oppimateriaali/alkutuotanto/lehma/Sivut/default.aspx (viitattu 26.9.2017)
  3. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/sika (viitattu 26.9.2017)
  4. Ruokatietoyhdistys ry. 2017.https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/lammas (viitattu 26.9.2017)
  5. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/vuohi (viitattu 26.9.2017)
  6. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/kanat-ja-broilerit (viitattu 26.7.2017)