Siirry sisältöön

S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Maito, liha ja munat tulevat maatilalta

Wikikirjastosta

Kun avaat jääkaapin, saatat löytää sieltä maitoa, voita, juustoa sekä erilaisia leikkeleitä tai muuta lihaa. Mistä nämä kaikki tulevat?

Maito saadaan lehmän utareista. Osaa naudoista ei kasvateta maidon vaan lihan vuoksi. Lehmän jalkoja kutsutaan sorkiksi.

Nautaa kasvatetaan lihan ja maidon vuoksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nauta on Suomen tärkein kotieläin[1]. Sitä kasvatetaan maatiloilla sekä maidon sekä lihan vuoksi. Lehmä eli naaraspuolinen nauta tuottaa maitoa poikaselleen, jota kutsutaan vasikaksi. Kun lehmiä hoidetaan hyvin, ne tuottavat maitoa enemmän kuin vasikka tarvitsee [2]. Silloin maitoa voidaan lypsää lehmän utareista ihmisten käyttöön. Lypsetty maito viedään meijeriin, jossa se jalostetaan. Jalostaminen tarkoittaa, että maidosta tehdään erilaisia maitotuotteita, kuten maitoa, jogurttia, jäätelöä, voita ja juustoa. Lehmiä, joita kasvatetaan maidon vuoksi, kutsutaan lypsykarjaksi.

Maatilalla rakennus, jossa naudat asustelevat on nimeltään navetta. Osaa naudoista ei kasvateta maidon vaan lihan vuoksi. Tällaisia nautoja kutsutaan lihakarjaksi. Lihakarjasta tehdään esimerkiksi makkaroita, leikkeleitä, pihvejä sekä jauhelihaa. Urosnautaa kutsutaan sonniksi.

Emakko, eli äitisika, sekä pieniä porsaita. Sian nenää kutsutaan kärsäksi ja sen häntä on nimeltään saparo. Sian jalat ovat nimeltään sorkat. Myös lampaalla ja naudalla on sorkat. Ne ovat sorkkaeläimiä.
Emakko, eli äitisika, sekä pieniä porsaita. Sian nenää kutsutaan kärsäksi ja sen häntä on nimeltään saparo. Sian jalat ovat nimeltään sorkat. Myös lampaalla ja naudalla on sorkat. Ne ovat sorkkaeläimiä.

Sika on seurallinen ja siisti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myös sikoja kasvatetaan maatiloilla lihan vuoksi. Sianlihaa löydät kaupassa leikkele- ja lihahyllyltä. Sika on seurallinen eläin ja viihtyy siksi toisten sikojen kanssa laumassa. Se on myös siisti eläin, jolla on eri paikat syömistä, nukkumista ja muuta lepoa varten. [3] Järjestyshän se olla pitää! Maatilalla sika asuu sikalassa.

Poikasia saanutta naarassikaa kutsutaan nimellä emakko. Sian lapsi ovat puolestaan porsas ja urossika on karju.

Lampaat viihtyvät laumoissa. Lampaista saadaan lihaa sekä villaa.
Lampaat viihtyvät laumoissa. Lampaista saadaan lihaa sekä villaa. Myös lampaalla on sorkat.

Lampaista saadaan lihaa ja villaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sika, nauta ja lammas kuuluvat sorkkaeläimiin. Nimitys tulee niiden jalasta, jota kutsutaan sorkaksi. Kuvassa metsäkauriin sorkka.
Sika, nauta ja lammas kuuluvat sorkkaeläimiin. Nimitys tulee niiden jalasta, jota kutsutaan sorkaksi. Kuvassa metsäkauriin sorkka.

Maatilalla lampaat asuvat lampolassa. Suomessa lampaita kasvatetaan maatiloilla pääasiassa lihan mutta myös villan vuoksi. Joissakin maissa lampaita kasvatetaan myös lampaanmaidon vuoksi. Lampaan turkki eli villa keritään eli leikataan yleensä kaksi kertaa vuodessa. Villasta voidaan tehdä lankaa, josta voidaan valmistaa lämpimiä vaatteita.[4] Poikasia saanutta naaraslammasta kutsutaan nimellä uuhi. Lampaan poikanen on karitsa ja uroslammas on pässi.

Lampaan sukulainen vuohi puolestaan on maatilalla pääasiassa maidon vuoksi, vaikka sen lihaakin syödään. Vuohenmaidosta valmistetaan erilaisia juustoja. Esimerkiksi feta-juusto valmistetaan vuohenmaidosta. [5] Naarasvuohi on nimeltään kuttu, poikanen on nimeltään kili ja aikuinen uros on nimeltään pukki.

Sika, nauta ja lammas kuuluvat sorkkaeläimiin. Nimitys tulee niiden jalasta, jota kutsutaan sorkaksi.

Kana ja broileri ovat siipikarjaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miespuolinen kana on nimeltään kukko. Kanan suu on nokka. Suurempi kuvassa on kukko ja pienempi kana.
Miespuolinen kana on nimeltään kukko. Kanan suu on nokka. Suurempi kuvassa on kukko ja pienempi kana.

Naudan, sian ja lampaiden lisäksi maatiloilla voidaan kasvattaa muutakin. Kana, broileri ja kalkkuna ovat lintuja, ja niitä kutsutaan yhteisnimityksellä siipikarja. Kanat tuottavat kananmunia sekä kanan lihaa. Kana munii 1-2 päivän välein. Pelkästään lihaksi kasvatettavia kanoja kutsutaan broilereiksi. Maatilalla kanat asuvat kanalassa. [6] Uroskana on nimeltään kukko ja kananpoikanen on nimeltään tipu.

Maatilan eläinten nimityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla olevasta taulukosta löydät maatilan eläinperheiden jäsenten nimityksiä.

Eläinlaji naaraspuolinen aikuinen poikanen urospuolinen aikuinen nuori naaras nuori uros
nauta lehmä vasikka sonni hieho mulli
sika emakko (poikasia saanut) porsas karju
lammas uuhi karitsa pässi
vuohi kuttu (poikasia saanut) kili pukki
kana kana tipu kukko
hevonen tamma varsa ori

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tutki kotona keittiön jääkaappia. Mitä maatilan eläinten tuotteita löydät?
 2. Mitä maatilan eläimistä saatavia tuotteita sinä olet syönyt tällä viikolla?
 3. Tutki vaatteidesi valmistusmerkkejä. Sisältävätkö vaatteesi lampaanvillaa?
 4. Selvitä mitä ovat virikehäkkikanalat, lattiakanalat sekä luomukanalat. Saat apua tämän sivun lähteinä käytetyiltä nettisivuilta.
 5. Jakakaa luokassa maatilan eläimet ja tehkää ryhminä niistä tarkemmat esitelmät. Löydätte paljon hyödyllistä tietoa tämän sivun lähteistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/lypsykarja (viitattu 26.9.2017)
 2. http://www.milkworks.fi/oppimateriaali/alkutuotanto/lehma/Sivut/default.aspx (viitattu 26.9.2017)
 3. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/sika (viitattu 26.9.2017)
 4. Ruokatietoyhdistys ry. 2017.https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/lammas (viitattu 26.9.2017)
 5. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/vuohi (viitattu 26.9.2017)
 6. Ruokatietoyhdistys ry. 2017. https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/maatila/kotielaimet/kanat-ja-broilerit (viitattu 26.7.2017)