Siirry sisältöön

S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Vedellä on monenlaisia ominaisuuksia

Wikikirjastosta

Vesi on hajutonta, mautonta ja väritöntä ainetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesi on väritöntä, hajutonta ja mautonta ainetta.
Vesi on väritöntä, hajutonta ja mautonta ainetta.

Usein väritämme veden piirustuksiin sinisellä, mutta jos otat vettä lasiin, huomaat, että vesi on väritöntä ainetta. Puhtaalla vedellä ei myöskään ole hajua tai makua.

Vesi voi vaihtaa olomuotoaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luonnossa voimme nähdä vettä erilaisissa muodoissa. Talvella näemme veden kiinteässä olomuodossa jäänä. Se johtuu kylmästä ilmasta. Jos lämpötila on alle 0 astetta, vesi jähmettyy jääksi. Kesällä vesi on nestemäisenä, koska lämpötila on enemmän kuin 0 astetta. Jos lämpötila nousee yli 100 asteen, vesi alkaa kiehua. Silloin vesi muuttaa nopeasti muotoaan ja haihtuu kaasumaiseksi vesihöyryksi. Esimerkiksi saunassa kiukaalta nouseva vesihöyry tiivistyy takaisin nesteeksi saunan kylmiin ikkunoihin. Vaikka vesi vaihtaa olomuotoaan, se on silti samaa ainetta eli vettä.

Vesi vaatii tilaa ja sillä on massa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesi vaatii tilaa. Jos täytät astian vedellä, ei astiaan mahdu enää muuta. Vedellä on myös massa eli se painaa. Yksi litra vettä painaa yhden kilogramman.

Vesi on hyvä liuotin ja varastoi hyvin lämpöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesi on hyvä liuotin. Se tarkoittaa, että monet aineet liukenevat veteen. Liukeneminen tarkoittaa sitä, että liuotettava aine katoaa veteen.

Vesi on myös hyvä varastoimaan lämpöä. Jos lämmität veden kiehuvaksi, kestää kauan, että se jäähtyy.

Vedellä on noste[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivat pysyvät pinnalla veden nosteen ansiosta.
Laivat pysyvät pinnalla veden nosteen ansiosta.

Vedellä on noste, mikä saa sen kelluttamaan esineitä. Kelluminen tarkoittaa sitä, että esine ei uppoa vaan pysyy pinnalla. Kellumiseen vaikuttaa aineen tiheys. Vettä tiheämmät aineet, kuten kivet ja monet metallit uppoavat. Puu sen sijaan pysyy pinnalla, koska vesi on puuta tiheämpää ainetta. Metallista tehdyt laivat kuitenkin kelluvat, koska ne ovat onttoja ja siksi sisältä täynnä ilmaa.

Tehtäviä ja pohdittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suunnitelkaa ja toteuttakaa koe, jossa tutkitte kuinka monta grammaa suolaa saatte liukenemaan yhteen desilitraan vettä. Raportoikaa tulokset valitsemallanne tavalla.
    1. Mitkä asiat nopeuttavat/auttavat liukenemista?
  2. Suunnitelkaa ja toteuttakaa koe, jossa tutkitte esineiden kellumista. Raportoikaa tulokset valitsemallanne tavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]