S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Veden kiertokulku
Kaikki maapallolla oleva vesi on ollut täällä jo maapallon alkuajoista saakka. Juomme siis samaa vettä, jota dinosauruksetkin joivat! Vettä ei tule maapallolle mistään lisää. Se ei myöskään häviä mihinkään. Mistä taivaalta satava vesi sitten tulee ja mihin se häviää sateen jälkeen?
Vesi kiertää ja varastoituu luonnossa olomuotoaan muuttamalla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tiedätkin jo varmaan, että vesi voi muuttaa olomuotoaan. Lämpötilasta riippuen se voi olla kiinteänä jäänä, nestemäisenä vetenä tai kaasumaisena vesihöyrynä. Tämä olomuotojen muuttuminen mahdollistaa veden kiertämisen luonnossa.
Osa vedestä on varastoituneena jäätiköihin
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jää ja lumi ovat kiinteässä olomuodossa olevaa vettä. Suuri osa maapallon makeasta vedestä onkin varastoituneena maapallon jäätiköihin esimerkiksi vuorten huipuilla ja napa-alueilla.
Pintavesi haihtuu vesihöyryksi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tiedäthän, että vesi kiehuu sadassa asteessa. Veden kiehuessa vesi höyrystyy myös vedenpinnan alla ja muodostaa näkyviä kaasukuplia veteen. Kiehuva vesi haihtuu nopeasti, mutta hitaampaa veden haihtumista tapahtuu myös alhaisemmissa lämpötiloissa. Voit havaita tämän, jos jätät pöydälle lasiin vettä ja odottelet riittävän pitkään.
Myös maan päällä olevaa pintavettä haihtuu jatkuvasti vesihöyryksi ilmakehään. Pintavedellä tarkoitetaan esimerkiksi ojia, lätäköitä, järviä, jokia ja meriä, mutta haihtumista tapahtuu myös kasvien kautta sekä kasvien pinnalta. Myös jäätiköistä haihtuu jatkuvasti vesihöyryä. Tätä veden muuttumista kiinteästä jäästä suoraan vesihöyryksi kutsutaan sublimoitumiseksi.
Korkealla taivaalla vesi tiivistyy takaisin nesteeksi ja sataa alas
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tuuli saattaa kuljettaa vesihöyryä pitkiäkin matkoja. Korkealla taivaalla ilma on kuitenkin kylmempää kuin maan lähellä maata. Kylmä ilma saa vesihöyryn tiivistymään takaisin nestemäiseksi vedeksi. Kun vesihöyry tiivistyy vedeksi, vesipisarat satavat takaisin maahan. Jos on pakkasta, eli lämpötila on nollan alapuolella, vesi sataa alas lumena.
Satanut vesi valuu jokiin, järviin ja meriin sekä suodattuu pohjavedeksi
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kun vesi sataa maahan, osa vedestä jää maan päälle esimerkiksi lätäköihin ja kasvien lehdille, joista se haihtuu uudelleen ilmaan. Osa vedestä lähtee valumaan puroina ja jokina järviin sekä meriin. Tätä maan päällä tapahtuvaa veden valumista kutsutaan pintavalunnaksi. Vettä haihtuu luonnollisesti myös virtaavista vesistä.
Osa maan päälle sataneesta vedestä suodattuu maakerrosten läpi. Kasvit ottavat maaperän ensimmäisiin kerroksiin imeytynyttä vettä juurillaan käyttöönsä ja samalla haihduttavat sitä uudelleen ilmakehään. Osa vedestä jatkaa matkaansa syvälle maakerrosten läpi pohjavedeksi. Kun vesi suodattuu pohjavedeksi monien maakerrosten läpi, siihen liuenneet epäpuhtaudet jäävät maaperään. Siksi, kun vesi pääsee lopulta pohjaveteen, se on puhdasta. Pohjavedessä vesi voi varastoitua pitkiäkin aikoja, mutta lopulta se kulkeutuu meriin, joista se lähtee taas haihtuen vesihöyrynä ilmakehään.
Vettä on tärkeää suojella
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Niin me ihmiset kuin kasvit ja eläimetkin olemme riippuvaisia vedestä. Koska vettä ei tule mistään lisää maapallolle, on tärkeää, että pidämme huolta siitä vedestä, joka meillä on. Voit itse vaikuttaa päivittäisillä valinnoillasi vesin suojeluun.
Tärkeää muistaa! | |
---|---|
|
Tehtäviä ja pohdittavaa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Suuri osa maapallon makeasta vedestä on kiinni maapallon jäätiköissä. Pohtikaa mitä seurauksia ilmaston lämpenemisellä on jäätiköille ja koko maapallolle.
- Selvittäkää millaiset asiat pilaavat vesistöjä ja suunnitelkaa, miten voisitte suojella niitä.
- Tutkikaa tai pohtikaa, mitä vedelle tapahtuu sen jälkeen, kun ihminen tai eläin juo sitä? Miten vesi palautuu veden kiertokulkuun?