Siirry sisältöön

S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut/Vesi kiertää luonnossa

Wikikirjastosta

Kaikki maapallolla oleva vesi on ollut täällä jo maapallon alkuajoista saakka. Juomme siis samaa vettä, jota dinosauruksetkin joivat! Vettä ei tule maapallolle mistään lisää eikä häviä mihinkään.

Mistä taivaalta satava vesi sitten tulee ja mihin se häviää sateen jälkeen?

Vesi kiertää ja varastoituu luonnossa olomuotoaan muuttamalla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Veden kiertokulku luonnossa. Vettä ei tule lisää, vaan sama vesi kiertää olomuotoaan muuttaen.
Veden kiertokulku luonnossa. Vettä ei tule lisää, vaan sama vesi kiertää olomuotoaan muuttaen.

Vesi voi muuttaa olomuotoaan. Lämpötilasta riippuen se voi olla kiinteänä jäänä, vetenä tai vesihöyrynä. Tämä olomuotojen muuttuminen mahdollistaa veden kiertämisen luonnossa.

Suuri osa vedestä on varastoituneena meriin ja jäätiköihin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa maapallon pinnasta on veden peitossa. Vedestä suurin osa on suolaista merivettä. Suolaista merivettä ei voi käyttää juomiseen tai kasvien kasvattamiseen. Myös jää ja lumi ovat kiinteässä olomuodossa olevaa vettä. Suurin osa juomiseen ja kasvien kasvattamiseen kelpaavsta makeasta vedestä on jäänä ja lumena maapallon jäätiköissä.

Pintavesi haihtuu vesihöyryksi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maan päällä olevaa näkyvää vettä kutsutaan pintavedeksi. Jos jätät vettä lasiin pöydälle pitkäksi aikaa, huomaat sen haihtuvan. Samalla tavoin vettä haihtuu jatkuvasti vesihöyryksi ilmaan maapallon päällä olevasta vedestä. Vettä haihtuu myös lumesta ja jäätiköistä.

Information

Mistä kaikkialta voit löytää vettä maan päällä?

Korkealla taivaalla vesi tiivistyy takaisin nesteeksi ja sataa alas

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Talven pakkasilla vesi tulee lumena.
Talven pakkasilla vesi tulee lumena.

Tuuli kuljettaa vesihöyryä pitkiäkin matkoja. Korkealla taivaalla ilma on kylmempää. Kylmässä vesihöyry tiivistyy takaisin vedeksi ja syntyy pilviä. Kun vesipisarat yhdistyvät riittävän suureksi, niistä tulee painavia ja ne satavat alas. Talvella, jos on pakkasta, vesi sataa alas lumena.

Satanut vesi valuu jokiin, järviin ja meriin sekä suodattuu pohjavedeksi

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun sataa, osa vedestä jää esimerkiksi lätäköihin ja kasvien lehdille. Niistä se haihtuu uudelleen ilmaan. Osa vedestä lähtee valumaan puroina ja jokina järviin sekä meriin, joista se haihtuu ilmaan.

Osa sataneesta vedestä imeytyy maahan. Kasvit ottavat maaperään imeytynyttä vettä juurillaan ja haihduttavat sitä uudelleen ilmaan. Osa vedestä imeytyy syvälle maakerrosten läpi ja suodattuu pohjavedeksi.

Kun vesi suodattuu monien maakerrosten läpi, siihen liuenneet liat jäävät maaperään. Siksi pohjavesi on puhdasta. Pohjavedessä vesi varastoituu pitkiä aikoja, mutta lopulta se kulkeutuu meriin, joista se lähtee taas haihtuen vesihöyrynä ilmakehään.

Vettä on tärkeää suojella

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niin me ihmiset kuin kasvit ja eläimetkin olemme riippuvaisia vedestä. Koska vettä ei tule mistään lisää maapallolle, on tärkeää, että pidämme huolta siitä vedestä, joka meillä on. Voit itse vaikuttaa päivittäisillä valinnoillasi vesin suojeluun.

Tärkeää muistaa!
  • Vettä ei tule maapallolle mistään lisää vaan vesi kiertää eri olomuodoissa. Siksi vettä on tärkeää suojella.
  • Vesi haihtuu vesihöyrynä ilmakehään, jossa se tiivistyy takaisin vedeksi ja sataa alas.
  • Maahan satanut vesi valuu järviin ja jokiin sekä suodattuu pohjavedeksi.

Tehtäviä ja pohdittavaa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Tutkikaa tai pohtikaa, mitä vedelle tapahtuu sen jälkeen, kun ihminen tai eläin juo sitä? Miten vesi palautuu veden kiertokulkuun?