Shakkiaapinen/Shakkipelin erikoissiirrot
Shakkipelin erikoissiirrot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ohestalyönti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ohestalyönti (en passant / EP / E.P.) on shakissa tehtävä erikoissiirto, jossa sotilas lyö sotilaan kaksoisaskeleella rinnalleen tulleen vastapuolen sotilaan sen ohittamaan uhkaamaansa ruutuun samalla tavoin kuin se olisi siirtynyt vain yhden ruudun. Oikeus ohestalyöntiin on vain heti seuraavalla siirtovuorolla, mutta sitä ei ole kuitenkaan pakko tehdä.
Yllä oleva kuvasarjalla havainnollistetaan ohestalyönnin suorituata
- Kuvassa 1 valkean sotilas on edennyt ruutuun e5 ja on siten potentiaalisessa ohestalyöntiasemassa.
- Kuvassa 2 mustan sotilas siirtyy sen viereen ruutuun f5 ohittaen samalla valkean uhkaamaan ruudun f6
- Kuvassa 3 valkea tekee ohestalyönnin ruutuun f6.
Kuvaajien siirtosarjaa voidaan merkitä yksinkertaisesti 1...f5 2. exf5. Ohestalyönnin perään voi merkitä myös e.p. korostamaan että kyseessä on ohestalyönti. (2. exf5 e.p.)
- Liittyvät termit
Korottautuminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sotilaan edettyä shakkilaudan peräriville (valkean 8. riville ja mustan 1. riville) se korottuu pelaajan valitsemaksi upseeriksi (ei kuninkaaksi), yleensä kuningattareksi.
Sotilasloppupelissä, jossa toisella pelaajalla on kuningas ja toisella sotilas ja kuningas voidaan vapaasotilaan korotumismahdollisuudet arvioida nopeasti ns. neliösäännön avulla. Jos korottumista yrittävän pelaajan kuningas ehtii tukemaan sotilaansa etenemistä, korottumismahdollisuuksia voidaan arvioida oppositioaseman perusteella.
Linnoitus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kerran kummallekin pelaajalle mahdollinen erikoissiirto, jossa kuningas siirtyy alkuasemastaan kaksi ruutua jompaakumpaa tornia kohti ja kyseinen torni välittömästi kuninkaan toiselle puolelle Lyhyt linnoitus tehdään kuningassivustalle ja pitkä linnoitus kuningatarsivustalle.
Linnoitus eli tornitus on siten kuninkaan ja tornin yhteissiirto, joka katsotaan yhdeksi kuninkaan siirroksi. Kumpikin pelaaja voi tehdä sen vain kerran saman pelin aikana.
Linnoitus on sallittua vain seuraavin ehdoin:
- Kuninkaan ja linnoitukseen osallistuvan tornin välissä ei saa olla yhtään nappulaa.
- Sekä kuninkaalla että linnoitukseen osallistuvalla tornilla sen on oltava kummankin ensimmäisiä siirtoja.
- Linnoitusta ei saa tehdä shakkitilanteessa, siitä ei saa seurata shakkitilannetta eikä kuningas saa siirtyä uhatun ruudun yli. Sen sijaan torni voi linnoituksessa väistyä uhatusta ruudusta ja siirtyä uhatun ruudun yli.
Linnoituksen voi tehdä edellä mainituin ehdoin kahteen vaihtoehtoiseen suuntaan:
Pitkä linnoitus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kun linnoitus tehdään kuningatarsivustalle, kuningas siirtyy kuningatartornin suuntaan kaksi ruutua ja torni siirtyy sen yli. Tätä sanotaan pitkäksi linnoitukseksi ja se merkitään algebrallisella merkintätavalla O-O-O.
Lyhyt linnoitus
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kun linnoitus tehdään kuningassivustalle, kuningas siirtyy kuningastornin suuntaan kaksi ruutua ja torni siirtyy sen yli.
Tätä sanotaan lyhyeksi linnoitukseksi ja se merkitään algebrallisella merkintätavalla O-O.