Tähtitiede/Kaukoputki
Kaukoputki on optinen laite, jota käytetään tuottamaan silmälle lähikuva kauempana olevasta kohteesta. Tämä luku käsittelee tähtikaukoputkea.
Kaukoputken hankinta
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Harkittaessa kaukoputken hankkimista kannattaa huomioida ainakin nämä seikat:
- Huomionarvoinen tekijä on se, että tähtikaukoputket näyttävät kaiken ylösalaisin, joten niillä on vaikeaa tarkkailla esimerkiksi lintuja ja muita eläimiä (paitsi jos kaukoputkessa on maaprisma).
- Hinta, aloittelija ei todennäköisesti tarvitse vielä kovin kallista kaukoputkea, sillä esimerkiksi 11 cm kaukoputki riittää aivan hyvin. Vaikka halvemmallakin saa pienempiä linssikaukoputkia on niillä vaikea havaita mitään Auringon ja Kuun lisäksi.
- Koko, onko kaukoputkea mahdollista kuljettaa?
- Lisälaitteet, onko kaukoputkessa mukana lisälaitteita ja onko siihen ylipäätään mahdollista hankkia lisälaitteita. Etsin on yksi tärkeimpiä ja kannattaa selvittää kuuluuko se mukaan.
Kohteen etsiminen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Useissa kaukoputkissa on etsin eli etsinputki eli pieni linssikaukoputki, jossa näkyvä laaja näkökenttä helpottaa kohteiden etsimistä. Etsin tulee aluksi suunnata oikein. Tämä tapahtuu etsimällä kaukoputken näkökenttään yli 400 metrin päässä oleva kohde (vaikka puun latva, kerrostalon kulma tai katulamppu). Tämän jälkeen etsitään sama kohde etsimen keskikohtaan liikuttamalla etsintä sen säätöruuveilla. Nyt kohteiden etsiminen onkin jo helppoa, sillä aluksi etsit kohteen etsimen kesikohtaan ja tämän jälkeen katsoessasi kaukoputkea näet kohteen ilman koko taivaan selaamista. Etsimen suuntaus tulee tarkistaa jokaisen käyttö kerran yhteydessä. Jos kaukoputkessasi ei ole etsintä voit uhrata siihen käyttötarkoitukseen vaikka vanhan kiikarin, kunhan muistat, että kiikarin kuva taas on oikeinpäin. Myös tähtäimestä on apua ja sen voi valmistaa itse. Ohjeet löytyvät täältä.
Ensimmäiset kohteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ensimmäisinä kohteina kannattaa käyttää :
- Kuuta
- Jupiteria
- Saturnusta ja
- Aurinkoa (ei saa katsoa koskaan suoraan, katso tarkemmat ohjeet sivulta tai hyödynnä jonkun läheisesi kokemusta) (havainto-ohjeet löytyvät jokaiselta sivulta erikseen)
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Kaukoputket - käyttäjän opas Manner, Olli neljäs painos,(ISBN:952-5329-43-7) koko kirja