Tietokoneet/Windows

Wikikirjastosta

Windows[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Microsoft Windows on PC:lle tarkoitettujen käyttöjärjestelmien perhe, jonka Microsoft esitteli vuonna 1985. Se on maailman käytetyin käyttöjärjestelmä ja sillä on suuri markkina-asema, koska se tulee yleensä uusien tietokoneiden mukana.

Windowsin käyttöliittymä pohjautuu, kuten Unixin X Window System ja MacOS:n ja Mac OS X:n käyttöliittymä, graafisen käyttöliittymän ideoihin, joita kehitettiin 1970-luvulla Xeroxin tutkimusprojektissa.

Windows on Microsoftin alun perin DOSin käyttöliittymäksi kehittämä järjestelmä, jolla pyrittiin helpottamaan tietokoneen käyttöä. Windows yleistyi version 3.0 julkaisun myötä 1990 ja vähitellen suosituimmat DOS-ohjelmat alkoivat siirtyä graafiseen ympäristöön. Windows 95 oli seuraava askel. Windows on nyt pitkään ollut maailman käytetyin käyttöjärjestelmä. Sen mainetta ovat kuitenkin tahranneet lukuisat monopolisyytökset ja epävakaus.

Microsoft aloitti Windows NT:n toimitukset 1993. NT suunniteltiin vakautta vaativiin palvelimiin ja se oli aidosti 32-bittinen käyttöjärjestelmä, joka hyödynsi prosessorin muistinsuojaustekniikoita. Tämän myötä tuli myös tuki rinnakkaisille keskusprosessoreille. Ohjelmistotalo oli jo pitkään yrittänyt sulauttaa yritys- ja kotikäyttäjien Windowseja yhteen, mutta se tapahtui vasta vuonna 2001, kun julkaistiin NT-teknologiaan pohjautuva Windows XP.

Windowsista kertoo Windows-wikikirja