Tietokoneet/Linux

Wikikirjastosta

Linux[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tux-pingviini on Linuxin tunnus.

Linux on Linus Torvaldsin kehittämä vuonna 1991 julkaistu käyttöjärjestelmän ydin. Ydin on käyttöjärjestelmän oleellinen osa, mutta yksinään hyödytön. Nimeä Linux käytetään kuitenkin myös puhuttaessa käyttöjärjestelmästä, jonka ydin on Linux. Ytimen lisäksi kokonaiseen käyttöjärjestelmään kuuluu myös joukko apuohjelmia, jotka Linuxin tapauksessa ovat useimmiten GNU-projektin tuottamia. Koko järjestelmästä käytetään siksi myös nimeä GNU/Linux.

Linux on vapaa, GNU projektin GPL-lisenssillä julkaistu ohjelmisto, minkä takia kuka tahansa voi tehdä siihen muutoksia ja levittää muutoksia eteenpäin. Samaten valtaosa Linux-järjestelmissä käytettävistä ohjelmista on jonkin vapaan lisenssin alaisia.

Linux tarjoaa usean käyttäjän moniajokäyttöjärjestelmän, jonka järjestelmäkutsurajapinta noudattaa Unix-tyylisille käyttöjärjestelmille kehitettyjä standardeja (esim. POSIX). Näin ollen Unixille kehitetyt ohjelmat toimivat yleensä pienin muutoksin myös Linuxissa.

Linux-ydin oli alun perin kirjoitettu Intelin 80386-prosessorilla varustettuihin koneisiin, mutta muokattiin pian toimimaan useilla suoritinarkkitehtuureilla, esimerkiksi PowerPC- ja SPARC-suorittimilla varustetuissa tietokoneissa. Nykyisin tuettuna on toistakymmentä eri keskusprosessorityyppiä ja tietokoneita kännyköistä ja digibokseista supertietokoneisiin.