Wikijunior Aurinkokunta/Asteroidit

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
50 kilometrin mittainen 243 Ida ja sen pieni kuu Dactyl

Asteroidi on planeettaa pienempi ja meteoroidia isompi kivikappale, joka kiertää myös Aurinkoa. Niitä ollaan kutsuttu myös pikkuplaneetoiksi, sillä suurimmat ovat lähes tuhat kilometriä läpimitaltaan. Suurin osa asteroideista sijaitsee 2,8 AU:n päässä Auringosta sijaitsevalla asteroidivyöhykkeellä, joka erottaa pikku -ja kaasuplaneetat toisistaan.

Millainen on asteroidi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asteroidien koostumus vaihtelee metallisesta ja kivisestä jäiseen ja niiden seoksiin. Asteroidien ja komeettojen välinen raja ei ole suuri; myös asteroidivyöhykkeellä kiertää kappaleita, joissa tumma kuona peittää jäistä ydintä. Joskus niistäkin purkautuu kaasua kuten komeetoista.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiedettävästi asteroidivyöhykkeen suurin asteroidi Ceres, joka on läpimitaltaan reilu 1000 kilometriä. Samalla se on myös ensimmäisenä löydetty asteroidi. Se löydettiin vuonna 1801. Ylipäätänsä suuret asteroidit ovat helpommin löydettävissä kuin pienemmät.

Asteroidien määräksi numeroitu nykyään noin 120 000. Kuukaudessa löydetään tuhansia lisää. Yrjö Väisälän johdolla Suomalaiset löysivät niitä 1930- ja 1940-lukujen taitteessa paljon. Löydettäessä asteroidille annetaan ensin väliaikainen nimi, ennenkuin virallinen annetaan.