Wikijunior Aurinkokunta

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikijunior

Star*.svg
Tämä kirja on äänestetty suositelluksi Wikijunior-kirjaksi.
Exquisite-print printer.png
Tästä kirjasta on olemassa tulostettava HTML-versio. Voit ladata sen täältä.
Aurinkokunta (kuvan mittasuhteet eivät ole totuudenmukaiset)

Tämä kirja kertoo Aurinkokunnasta, järjestelmästä avaruudessa, joka muodostuu Auringosta, Merkuriuksesta, Venuksesta, Maasta, Marsista, Jupiterista, Saturnuksesta, Uranuksesta, Neptunuksesta ja Plutosta kuineen. Kirja on osana Wikijunior-projektia, joten tekstistä pyritään saamaan helppolukuista ja ymmärrettävää myös nuorille lukijoille.

Aurinko on valtava kaasupallo, joka säteilee ydinreaktiossa tuotettua energiaa valtavia määriä ympärilleen joka hetki, kuten muutkin tähdet. Tämä säteily havaitaan Maassa muun muassa valona ja lämpönä ja se mahdollistaa elämän planeetallamme. Aurinkoa kiertää kahdeksan planeettaa, joista Maa on yksi, ja näiden lisäksi ainakin viisi kääpiöplaneettaa. Planeettojen koot vaihtelevat hurjasti, Aurinkokunnan suurin planeetta on Jupiter, jonka läpimitta on 11 kertaa suurempi kuin Maan, ja pienin planeetta on Merkurius, jonka läpimitta on vain 4 879,4 km. Merkuriustakin pienempiä ovat kääpiöplaneetat, joista isoin on Eris, ja esimerkiksi Pluto on läpimitaltaan vain noin kaksi kertaa Suomen pituuden kokoinen. Lisäksi useilla planeetoilla on vaihteleva määrä kuita, omia kiinteitä kiertolaisiaan. Eniten kuita on Saturnuksella, niitä on jopa 83. Kuitenkin monilla planeetoilla ei ole kuita ollenkaan.

Aurinkokunta pysyy koossa, koska kaikkien näiden kappaleiden välillä vaikuttaa vetovoima (painovoima). Vetovoima vetää kaikkia kappaleita toisiaan kohti. Aurinko vetää planeettoja puoleensa ja planeetat vetävät omia kuitaan puoleensa. Me emme voi tuntea Auringon vetovoimaa, koska Maan vetovoima on kohdallamme paljon suurempi. Tämä johtuu siitä, että vetovoima heikkenee hyvin nopeasti etäisyyden kasvaessa. (Sanotaan, että vetovoima on kääntäen verrannollinen etäisyyden neliöön: kun etäisyys kaksinkertaistuu, painovoima putoaa yhteen neljäsosaan. Huomaa myös, että etäisyys mitataan kappaleiden keskipisteistä, joten korkeakaan hyppy ei vaikuta painovoiman suuruuteen.)

Aurinkokunta on syntynyt noin 4,6 miljardia (yli 4 000 000 000, eli yli neljä tuhatta tuhatta tuhatta) vuotta sitten.

Auringon, planeettojen ja Pluton kokovertailu

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet on järjestetty Aurinkokunnan keskeltä lähtien edeten reunaa kohden.

Aurinkokunnan kohteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkokunnan synty[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkokunta syntyi pyörivästä kaasu- ja pölypilvestä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]