Siirry sisältöön

Wikijunior Aurinkokunta/Kuun lyhytkestoiset ilmiöt

Wikikirjastosta
Kartta paikoista, joissa on joskuus nähty ohi meneviä ilmiöitä Kuussa. Punaiset pisteet: punertavia ilmiöitä. Keltaiset pisteet: muita.

Kuun lyhytkestoiset ilmiöt (myös: ohimenevät Kuun ilmiöt, käytössä monesti englantilainen lyhenne TLP) ovat Kuussa tapahtuvia ohimeneviä ilmiöitä, joiden aiheuttajaa ei tunneta. Ne ovat harvinaisia. Ilmiöitä näkyy eniten tietyillä Kuun alueilla. Ilmiöt ovat välähdyksiä, utuja, värinmuutoksia jne. Kaikkia näitä ilmiöitä ei ole pystytty varmasti selittämään.

Kuun lyhytkestoiset ilmiöt

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuun lyhytkestoiset ilmiöt ovat monesti kirkkaita pisteitä, välähdyksiä, utuja ja tilapäisiä värin muutoksia. Ilmiö voi kestää alle sekunnin, joskus jopa tunteja. Kun ilmiöitä näkyy, niitä näkyy monesti valon ja varjon rajamailla. Monia liekkimäisiä ilmiöitä on nähty aiemmin tuliperäisillä "merien" reunoilla.

Harrastelijoiden lisäksi myös tunnetut tähtitieteilijät ovat nähneet näitä ilmiöitä.

Cameronin Kuun lyhytkestoisten ilmiöiden luokittelu:

  • Punertavat
  • Sinertävät - sininen, vihreä, violetti , monesti Aristarkhoksessa sinistä tai violettia hehkua
  • Kirkastumiset, joista alalajina mm. tähdenkaltaiset
  • Tummenemiset
  • Kaasumaiset: utumaiset, tai muuta epäterävyyttä

Missä näkyy?

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin 200 paikassa on joskus nähty ilmiö. Noin sadassa paikassa on ilmiö toistunut, 12:ssa usein. Nämä 12 tuottavat 3/4 kaikista lyhytkestoisista ilmiöistä.

Kirkkaan Aristarkhos-kraaterin lähellä on nähty eniten lyhytkestoisia ilmiöitä.

Muita "ilmiöpaikkoja" ovat kraatterit Platon, Proclus ja Alphonsus, Agrippa, Herodotos ja Gassendi. Ilmiöitä näkyy myös esimerkiksi Pico-vuoren lähellä.

Noin 2/5:stä lyhytkestoisista ilmiöistä on jäänyt selvittämättä.

Aristarkhos-kraatteri lähiympäristöineen.

Maasta johtuvia selityksiä:

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eteen tulevat esineet, rauhaton ilmakehä, Maan heijastuma Kuussa.

Pienet pilvet, hyönteiset, valoa heijastavat hiukkaset jne. sattuvat Kuun eteen ja näyttävät siltä, kuin olisivat Kuussa.

Huonolla havaintosäällä rauhaton ilmakehä luo Kuun pintaan vaihteluja. Kuun pinta näyttää silloin kuin hyllyvältä hyytelöltä. Pieni kirkas vuori tai kraatterin reunavalli saattaa ajoittain ilmestyä ja kadota. Ilmiö on sama kuin tähtien tuikkimisessa.

Maan heijastus kuussa, "maatamo" saattaa aiheuttaa vaikkapa sinertymiä.

Kuusta johtuvia selityksiä:

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Platon-kraaterissa on havaittu ohimeneviä Kuun ilmiöitä.

Kuusta johtvia syitä ovat mahdolliset yhä toimivat tulivuoret, lämpötilan muutoksen aiheuttamat kaasujen vapautumiset, hankaussähkö ja pietsovalot.

Jos valon ja varjon rajalla esim Kuun kivi viilenee, tämä voi synnyttää pietsovaloa, koska kivi kutistuu. Pietsoilmiössä kun kiteen koon ja muodon muutos synnyttää valoa.

Myös valon ja varjon rajalla eniten tapahtuva lämpötilan muutos saattaa vapauttaa pinnan alaisia kaasuja. Lämpötilan muutos voi laukaista kuunvyöryjä. Samoin tekee kuunjäristys. Kuupölyn liike lämpötilan ja järistysten takia voi synnyttää hankaussähköä.

Kuussa saattaa yhä olla heikkoja tulivuoria, jotka purkautuvat ajoittain. Näiden purkauskaasut ja pöly voivat aiheuttaa utuja ja punertumia. Aristarkhoksen kraateri lähistöineen tunnetaan runsaista ilmiöistä. Sen lähellä on tuliperäisesti aikoinaan syntynyt Schröterin laakso. Luotaimet ovat havainneet läheltä nousevan radioktiivista radon-222:ta. Lämpötilan muutos voi vapauttaa pínnan alaisesta onkalosta purkauskaasuja.

Napa-alueella on havaittu kraaterissa vesijäätä. Tätä saatata höyrystyä vaikkapa meteoriitin osumassa. Meteoriitin osumat voivat selittää lyhyet välähdykset.

Vuorovesivoimat voivat muuttaa kuuperää, ja vapauttaa kaasuja.

Kuuhun 1960-luvulla laskeutuneiden Surveyor-luotaimen kuviin tallentui horisontissa näkyvä hehku. Se lienee planeettainvälisen pölyn aiheuttama eläinratavalo. Joidenkin mukaan se olisi ollut hankaussähköä. Tätä voi syntyä kuunvyöryssä. Myös auringon hiukkassäteily voi varata kuuperää sähköisesti.

Meteoriitin osuma voi näkyä Maahan välähdyksenä.

Muualta avaruudesta johtuva

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avaruudessa oleva, Kuun eteen osuva ilmiö voi olla vaikkapa Maan ja Kuun väliin tuleva satelliitti. Kuussa olevia ufoja on jslus väitety ilmiöiden syyksi.