Wikijunior Aurinkokunta/Planeetat

Wikikirjastosta

Planeetat ovat tähteä kiertäviä erikokoisia kappaleita. Esimerkiksi Maa kiertää Aurinkoa, Maa on siis planeetta. Meidän aurinkokunnassamme on 8 planeettaa: Merkurius, Venus, Maa, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Aurinkoa kuitenkin kiertää myös muita kappaleita, joita ei sovi sekottaa planeettoihin. Esimerkiksi komeetat eivät ole planeettoja. Myöskään kuita ei sovi sekoittaa planeettoihin, sillä kuut kiertävät planeettoja, planeetat tähtiä.

Planeetta, kääpiöplaneetta ja asteroidi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aurinkoa kiertää myös muunlaisia planeettamaisia asioita, kuten kääpiöplaneettoja ja asteroideja. Ne eivät kuitenkaan ole planeettoja, sillä liian pieniä asteroidimaisia kappaleita ei luokitella planeetoiksi. Pluton planeettaudesta on kiistelty, sillä se oli jotakin planeetan ja asteroidin väliltä. Siksipä sen nimike on nykyään kääpiöplaneetta.

Sisä- ja ulkoplaneetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkurius, Venus, Maa ja Mars kiertävät aurinkoa suhteellisen lähellä ja saavat runsaasti valoa ja lämpöä auringosta. Tämän ansiosta Maassa voi elää vihreitä, yhteyttäviä kasveja, jotka tuottavat ruokaa ja happea. Ilman niitä ympärillämme näkyvä elämä ei olisi mahdollista.

Sen sijaan asteroidivyöhykkeen tuolla puolella olevat ulkoplaneetat, Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus, ovat hyvin kaukana. Niiden pinnalta katsoen aurinko näkyy tähdenkaltaisena ja lämmittää hyvin heikosti. Niiden kierros Auringon ympäri kestää useita Maan vuosia. Voit katsoa mikä ikäinen olisit toisella planeetalla vierailemalla Planeetat-sivulla.