Wikijunior Aurinkokunta/Pluto

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikipedia
Wikipedia-tietosanakirjassa on artikkeli aiheesta:
Pluto ja Kharon

Pluto on aurinkokuntamme toiseksi suurin kääpiöplaneetta ja toinen kääpiöplaneetta auringosta katsottuna. Pluton läpimitta on vain 18 % maapallon läpimitasta. Pluto oli ennen tavallinen planeettaa, mutta kun niin sanotun kuiperinvyöhykkeen takaa alkoi löytyä muita lähes Pluton kokoisia planeettoja (ja yksi isompikin) Plutosta tehtiin kääpiöplaneetta. Pluton vuosi on suunnilleen 248 Maan vuotta ja sen päivä on yli kuusi Maan päivää. Pluto myös muodostaa niin sanotun kaksoisplaneetan sen kuun Kharonin kanssa. Plutolla on 2 pientä kuuta Nix ja Hydra

Pluton järjestelmä

Hydra ja Nix[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2005 Plutolta löydettiin kaksi kuuta joille annettiin kesäkuussa 2006 pysyvät nimet Hydra ja Nix. Hydra ja Nix eivät suoranaisesti kierrä Plutoa, vaan koko järjestelmän yhteistä massakeskipistettä, joka on Pluton ja Kharonin välissä. Eli ne ovat yhtä lailla kuita myös Kharonille. Nixin vuorokausi kestää arvioltaan noin 24,9 päivää ja Hydran 38,2.

P4[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinäkuussa 2011 löytyi vielä neljäs Plutoa kiertävä kuu, joka tunnetaan niin virallisella nimellä S/2011 (134340) 1 kuin kutsumanimellä P4. Pienikokoisen kuun arvioidaan olevan halkaisijaltaan 13–34 kilometriä, ja se on siten Pluton tunnetuista kuista pienin. P4 näyttää sijaitsevan noin 59 000 kilometrin päästä Plutosta, Hydran ja Nixin välissä. P4:n vuorokausi kestää arvioltaan noin 32,1 päivää.