Wikijunior Aurinkokunta/Tähdet

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aurinkokunnassamme on vain yksi tähti - Aurinko. Auringon ympärillä kiertää koko muu aurinkokunta. Mutta, mitä tähdet oikeastaan ovat?

Mitä tähdet ovat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähdet, kuten Aurinko ovat kaasupalloja jotka pysyvät kasassa koska tähtien vetovoima vetää niitä keskelle päin.

Miltä tähdet näyttävät?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva on otettu Joutsenen tähdistöstä ja siinä näkyy paljon tähtiä.

Tähdet näyttävät kaukaa katsottuna vain pieniltä pisteiltä, mutta kun katsotaan lähempää, niin tähdet näyttävät suurilta eri värisiltä palavilta palloilta ja ne luokitellaan tähden värin mukaan luokkiin O, B, A, F, G, K ja M.

Mitä eri osia tähdissä on?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitä tähdessä tapahtuu?

Ydin: Tähden keskusta. Täällä syntyy lämpöä ja valoa.

Säteilyvyöhyke: Tämä osio on kuin suo jota säteet kahlaavat eteenpäin.

Tähden koosta riippuu matkan kesto.

Konvektiovyöhyke: Tällä alueella kuumat kaasut siirtyvät pintaa kohden ja kylmät painuvat alemmaksi.

Mitä tähdet tekevät?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auringon fuusioreaktio

Tähdet loistavat kirkkaasti ja lämmittävät ympäristöään. Niiden koronnasta purkautuu hiukkasia tähtituulina ja ne lentävät planeetoille revontulia. Mistä kaikki voima tulee? Voima syntyy kun kevyet atomit yhdistyvät raskaammiksi. Tätä kutsutaan ydinfuusioksi ja se tuottaa tähden voimat.

Miten tähdet syntyvät?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähdet syntyvät kun tähtienvälisestä ainepilvestä, joka koostuu lähinnä vedystä ja heliumista sekä pölystä, kutistumalla. Tähdet syntyvät usein lähekkäin, koska kaasupilvestä muodostuu usein monia yksilöitä. Tähdet muodostavat silloin tähtijoukkoja ja galakseja.

Miten tähdet kuolevat?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Supernova räjähdyksen jäänne

Pienillä tähdillä jotka ovat alle kolme kertaa auringon kokoisia niiden reunukset pöllähtävät avaruuteen tähtienväliseksi aineeksi joka saattaa synnyttää uusia tähtiä. Tähti jää valkoiseksi kääpiöksi joka viilenee ja muuttuu lopulta mustaksi kääpiöksi. Isommat tähdet räjähtävät supernovina niin voimakkaasti, ettei niiden ydin selviä siitä. Sitäkin isommat tähdet räjähtävät supernovina, mutta niistä jää jäljelle neutronitähti joka on pieni, mutta äärimmäisen kiinteä. Jos tähti on riittävän suuri se luhistuu äärettömän pieneksi mustaksi aukoksi.