Wikijunior Aurinkokunta/Tähdet
Aurinkokunnassamme on vain yksi tähti - Aurinko. Auringon ympärillä kiertää koko muu aurinkokunta. Mutta, mitä tähdet oikeastaan ovat?
Mitä tähdet ovat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähdet, kuten Aurinko ovat hehkuvia. kaasupalloja. Ne pysyvät kasassa koska kaasun vetovoima vetää niitä keskelle päin. Mutta kaasun kuumuus estää niitä kutistumasta pisteeksi.
Miltä tähdet näyttävät?
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähdet näyttävät kaukaa katsottuna vain pieniltä pisteiltä. Mutta kun katsotaan lähempää, niin tähdet näyttävät suurilta eri värisiltä palavilta palloilta. Ne luokitellaan tähden värin mukaan luokkiin O, B, A, F, G, K ja M.
Mitä tähtien sisällä on?
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ydin: Tähden keskusta. Täällä syntyy lämpöä ja valoa.
Säteilyvyöhyke: Tämä osio on kuin suo jota säteet kahlaavat eteenpäin.
Tähden koosta riippuu matkan kesto.
Konvektiovyöhyke: Tällä alueella kuumat kaasut siirtyvät pintaa kohden ja kylmät painuvat alemmaksi.
Tähden näkyvät osat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähden näkyvä pinta, fotosfääri: kaasun kiehuminen näkyy rakeina. On myös muuta aluetta himmeämpiä tähdenpilkkuja.
Ne johtuvat tähden magneettikentän häiriöistä.
Näiden yläpuolella on kromosfääri, värikehä, jossa purkauksia.
Uloimpana korona, kuuman kaasun hajaantumisvyöhyke.
Mitä tähdet tekevät?
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähdet loistavat kirkkaasti ja lämmittävät ympäristöään. Niiden koronasta purkautuu hiukkasia tähtituulina. Tähtituulet lentävät planeetoille aiheuttamaan revontulia. Mistä tähti saa voimansa? Voima syntyy kun kevyet atomit yhdistyvät raskaammiksi. Tätä kutsutaan ydinfuusioksi. Esimerkiksi auringon sanotaan "polttavan" vetyä ytimessään.
Miten tähdet syntyvät?
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tähdet syntyvät kun tähtienvälisestä ainepilvestä, joka koostuu lähinnä vedystä ja heliumista sekä pölystä, kutistumalla. Tähdet syntyvät usein lähekkäin, koska kaasupilvestä muodostuu usein monia yksilöitä. Tähdet muodostavat silloin tähtijoukkoja ja galakseja.
Miten tähdet kuolevat?
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Pienillä tähdillä jotka ovat alle kolme kertaa auringon kokoisia niiden reunukset pöllähtävät avaruuteen tähtienväliseksi aineeksi joka saattaa synnyttää uusia tähtiä. Tähti jää valkoiseksi kääpiöksi joka viilenee ja muuttuu lopulta mustaksi kääpiöksi. Isommat tähdet räjähtävät supernovina niin voimakkaasti, ettei niiden ydin selviä siitä. Sitäkin isommat tähdet räjähtävät supernovina, mutta niistä jää jäljelle neutronitähti joka on pieni, mutta äärimmäisen kiinteä. Jos tähti on riittävän suuri se luhistuu äärettömän pieneksi mustaksi aukoksi.