Wikijunior Dinosaurukset

Wikikirjastosta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikijunior

Johdanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirja kertoo dinosauruksista tai hirmuliskoista, jotka hallitsivat maailmaa 245 – 65 miljoonaa vuotta sitten. Dinosaurukset ovat mielenkiintoinen ja monimuotoinen eläinryhmä, ja monen ensimmäinen kosketus paleontologiaan. Paleontologia on luonnontiede, joka tutkii menneisyyden elämää.

Dinosaurus on latinaa, ja se tarkoittaa hirmuista liskoa. Vaikka dinosaurukset eivät madelleetkaan kuten liskot, niin kuin aluksi luultiin, niin osa niistä tosiaan oli aika hirmuisia. Esimerkiksi Tyrannosaurus Rex kasvoi peräti 12 metriä pitkäksi. Toisaalta esimerkiksi pikkuinen Compsognathus oli vain kanan kokoinen. Tämä kaikki kertoo eläinryhmän suuresta monimuotoisuudesta.

Dinosaurukset kehittyivät Triaskauden (248 - 202 miljoonaa vuotta sitten) keskivaiheilla Arkosaureiksi (=Valtiasmatelijat) kutsutusta ryhmästä. Samaan aikaan myös ihmisten esi-isät kehittyivät matelijoista.

Dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon liitukauden lopulla noin 65 miljoonaa vuotta sitten, todennäköisesti suuren asteroidin törmättyä maapalloon.

Maapallo dinosaurusten aikaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

251 – 65 miljoonaa (251 000 000 – 65 000 000) vuotta sitten eletiin Mesotsooinista maailmankautta. Tämä kausi tunnetaan dinosaurusten ja muiden matelijoiden valtakautena. Matelijat valloittivat maan, veden ja ilman. Oli suuria kasvinsyöjiä ja lihansyöjiä. Nisäkkäät ja linnut lajiutuivat omaksi ryhmäkseen. Hyönteiset ja kalat alkoivat muistuttaa nykyisiä.

Maailmankausi jakautuu kolmeen osaan: triaskauteen, jurakauteen ja liitukauteen. Triaskausi 251 – 199,6 miljoonaa (251 000 000 – 199 600 000) vuotta sitten, Jurakausi 199,6 - 145,5 miljoonaa (199 600 000 – 145 500 000) vuotta sitten ja Liitukausi 145,5 – 65,5 miljoonaa (145 500 000 – 65 500 000) vuotta sitten.

Maapallolla oli tänä aikana lämmintä ja kuivaa, liitukauden keskivaiheilla saavutettiin kaikkien aikojen lämpöhuippu. Lämmin ja kuiva ilmasto suosi matelijoita. Millään mantereella ei ollut jäätiköitä. Tällä kaudella yksi iso jättiläismanner hajosi kahdeksi pienemmäksi mantereeksi. Myöhemmin toisesta muodostuu esimerkiksi Amerikka ja Aasia ja toisesta esimerkiksi Etelä-Amerikka ja Afrikka.

Dinosaurusten kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dinosaurukset kuolivat sukupuutton noin 65 miljoonaa (65 000 000) vuotta sitten. Samaan aikaan hävisi merestä lukuisia elämänmuotoja. Henkiin jäi vain alle kolmemetrisiä eläimiä. Tuhon syyksi on ehdotettu suuren asteroidin törmäystä maahan. Kaikki eivät kuitenkaan usko, että asteroidi olisi voinut yksin saada aikaan dinosaurusten kuoleman. Jotkut tiedemiehet epäilevät mm. suurta ilmastonmuutosta, johon dinosaurukset eivät sopeutuneet sekä joidenkin tärkeiden kasvilajien vähenemistä tai häviämistä kokonaan, mikä olisi ollut kohtalokasta kasvinsyöjille. On myös mahdollista, että hapen määrä ilmassa olisi vähentynyt.Myös tulivuoren purkausta on ehdotettu syyksi.

Jäljelle jäi vain osa pienempiä matelijoita, nisäkkitä ja lintuja. Joukkotuhosta selvinneitä ovat esimerkiksi kilpikonnat ja käärmeet.

Eräitä dinosauruksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä on kerrottu joistakin dinosauruslajeista.