Siirry sisältöön

Wikijunior Dinosaurukset/Allosaurus

Wikikirjastosta
Allosaurus.

Allosaurus oli aikansa suurin noin 150-145 miljoonaa vuotta sitten elänyt petodinosaurus. Vain 75 miljoonaa vuotta sen jälkeen tuli vielä isompi petodinosaurus, T-rex.

Miltä allosaurus näytti?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäljennös allosauruksen pääkallosta

Allosaurus oli iso kaksijalkainen petodinosaurus (teropodi), jolla oli suuri pääkallo, lyhyt kaula, pitkä häntä ja surkastuneet etujalat jotka olivat silti T-rexin eturaajoja pidemmät. Sen kaikkein paras tuntomerkki on kaksi tylsää sarvea silmien yllä ja päällä. Etujalat ovat muuhun kokoon katsomatta suuret ja niiden kynnet ovat hyvin kotkamaiset. Kallo näyttäisi muodostuneen eri palasista, jotka liikkuivat toisiinsa nähden. Tämä voi olla syy miten Allosaurus sai nieltyä suuria lihapaloja. Allosauruksen luurangossa on lintua muistuttavia piirteitä kuten kaulan nikamissa olevat ilmaonkalot. On mahdollista, että Allosaurukset metsästivät ryhmissä, mikä mahdollisti suurien jättiläismäisten kasvissyöjädinosaurusten (sauropodien) kaatamisen. Allosaurukset olivat hyvin kevyitä verrattuna muihin samaan aikaan eläviin dinosauruksiin ja sen vuoksi ne pystyivät hyppäämään saaliinsa selkään aiheuttamatta itselleen sen kummempaa vahinkoa. Allosaurus ei näyttänyt samanlaisilta kuin ajan muut dinosaurukset ja sen nimi tarkoittaakin erilaista liskoa. Sen hampaat saattoivat olla peukalosi pituiset ja se saattoi olla kömpelö kävelemään.

Kuinka pitkä ja painava Allosaurus on?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pituudeltaan Allosaurus oli 12 metriä pitkä ja se painoi 5 tonnia (eli 5000 kilogrammaa), jos olisit 120 cm pitkä, niin Allosaurus olisi sinua 10 kertaa pidempi, jos sinä painaisit 50 kiloa Allosaurus painaisi sinua 100 kertaa enemmän!

Milloin Allosauruksia eli?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosauruksen fossiloitunut pääkallo

Allosaurus eli jurakaudella (noin 150-145 miljoonaa vuotta sitten). Allosaurus eli siis samalla myös mesotsoonisella maailmankaudella ja fanerotsoonisella eonilla.

Missä niitä eli?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Allosaurus on yleisin Morrisonkerrostumasta (Morrisonkerrostuma on suuri Amerikassa sijaitseva fossiilikerrostuma, josta on löydetty paljon fossiileja) löydetty lihansyöjä ja yhteensä on löydetty yli 60 luurankoa tai luurangon osaa. Myös Portugalista ja Afrikasta on löydetty Allosauruksen jäänteitä. Allosaurukset asuivat ehkä lakeuksilla, jossa niiden oli helpompi saalistaa ryhmässä.

Kuinka ne löydettiin?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennenvanhaan allosaurusta luultiin tällaiseksi

Ensimmäiset Allosauruksen fossiilit löydettiin Coloradosta, USA:sta vuonna 1869. Sen löytäjät luulivat sitä hevosen kavioksi vaikka se olikin dinosauruksen luu. Ensimmäinen kokonainen Allosauruksen fossiili löydettiin vuonna 1991. Se nimettiin Isoksi Aliksi ja tarkempien tutkimusten perusteella se paljastuikin nuoreksi Allosaurukseksi. Iso Ali tuli tunnetuksi, koska siitä tehtiin televisio-ohjelma.


Mitä me emme vielä tiedä?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niiden ihon väriä
  • Kuinka isoja niiden metsästysryhmät olivat
  • Kuinka paljon niiden piti syödä päivässä


Etusivu — Muita dinosauruksia:

AllosaurusAnkylosaurus - ApatosaurusBaryonyxCryolophosaurusDilophosaurusEoraptorIguanodonMicroraptor guiPachycephalosaurusSpinosaurusStegosaurusTyrannosaurus rexTriceratopsVelociraptor