Wikijunior Filosofia/Ufo

Wikikirjastosta
Kolmion muotoinen ufo Belgiassa vuonna 1990.
Maanviljelijä Paul Trent otti tämän ufokuvan mustavalkoisella kodak-filmikameralla Yhdysvalloissa 1950. Trentin ufokuvista on ollut kova kiista ufoepäilijöiden ja ufouskovien kesken.

Ufo tarkoittaa tunnistamatonta lentävää esinettä. Jotkut ihmiset väittävät näitä nähneensä. Jos ufo tunnistetaan, silloin sitä sanotaan ifoksi. Lautasen muotoista ufoa sanotaan lentäväksi lautaseksi. Monesti ufohavaintoihin uskovat pitävät ufoja avaruudesta tulleina vieraan planeetan olentojen, humanoidien, ohjaamina aluksina. Mutta epäilijät, skeptikot, kiistävät ufohavainnot ja pitävät näitä huijauksina tai virhehahavaintoina. Nykyään on yleistynyt ufojen nimitys UAP, "tunnistamaton ilmakehän ilmiö".

Ufojen edeltäjiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnistamattomia valoja lienee nähty tuhansia vuosia. Keijut ja haltijat saattavat olla humanoidien edeltäjiä. Yhdysvaltain keskilännessä nähtiin ilmalaivoja 1 800-luvun lopussa. Myöhemmin näitä nähtiin muuallakin maailmassa. 1930-luvulla lenteli Pohjoismaissa outoja kummituslentokoneita. Toisen maailmansodan aikana lentäjät näkivät joskus outoja kohteita, foo-hävittäjiä. 1940-luvulla tulipallot ja aaveraketit rynnistivät Ruotsin taivaalle. Niitä näkyu Suomessakin.

Ensimmäiset ufot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijan näkemys Kanneth Arnoldin näkemistä ufoista.

Amerikkalainen liikemies Kenneth Arnold lensi kesällä 1947 lentokoneellaan Seattlen lähellä. Hän näki litteitä nopeasti liikkuvia esineitä. Osa niistä muistutti sirppiä. Ne hyppivät kuin veteen heitetty lautanen, joka kimpoilee veden pinnasta. Niinpä lehdistö sai tästä virheellisen nimityksen "lentävä lautanen". Tästä alkoi ufoaalto, joka kesti pari kuukautta. Ufojen epäilijät väittävät, että Kenneth Arnold synnytti tahtomattaan ufovillityksen.

Ufoaaltoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ufoja nähdään eniten tiettyinä aikoina, jotka kestävät tyypillisesti muutamasta viikosta muutamaan vuoteen.

Vuonna 1952 oli suuri ufoaalto Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Tämän jälkeen 1970-luvulle asti nähtiin melko paljon ufoja, enimmäkseen tiettyinä vuosina. Ufoaaltoja oli muun muassa 1954, 1957, 1964-1965, 1973-1974, 1978, 1980-1981. 80- ja 90-luvuilla ufoja nähtiin melko harvoin. Tunnistamattomien lentävien esineiden määrä alkoi kasvaa vuoden 2000 jälkeen.

Ufotutkimusta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain ilmavoimat alkoivat tutkia ufoja vuonna 1948. 1950-luvulla Yhdysvalloissa syntyi itsenäinen ufotutkijaryhmä NICAP ja myöhemmin muita järjestöjä. Muihin maihin syntyi vastaavia ryhmiä. 1968 ilmestyi laaja Condonin raportti ufoista. Se jätti monia ufohavaintoja tunnistamattomiksi. Mutta ilmavoimat lopetti silloisen ufotutkimuksen sen takia. Kaksi ufoihin myönteisesti suhtautunutta erotettiin ryhmästä. Niinpä laaja tutkimus ei ratkaissut ufouskovien ja epäilijöiden välistä kiistaa. Kansainvälisesti tunnetuin ufojärjestö lienee MUFON. Suomessa on toiminut ufotutkimusyhdistys 1970-luvun alusta lähtien.

Ufouskontoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvalloissa on 1950-luvulta alkaen syntynyt joitain "lautaskultteja", joiden uskonto kytkeytyy tavalla tai toisella ufoihin. Kontakti on väitetty tapahtuma, jossa ufojen matkustajat usein lähettävät ihmisille esim. rauhaa kannattavan viestin. Mutta ufouskonto voi joskus johtaa myös tuhoisaan joukkoitsemurhaan, kuten kävi Taivaan portti -lahkossa 1990-luvulla.

Ei-luonnollisia selityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ufoja selitetään monesti niin, että ne olisivat kotoisin ulkoavaruudesta. Mutta niitä on myös väitetty aikamatkaajiksi tai toisesta ihmisille tuntemattomasta avaruusulottuvuudesta tuleviksi.

Luonnollisia selityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakettilaukaisut ovat aiheuttaneet monesti ufoilmoituksia.

Ufotutkimuksen ongelma on se, ettei tutkita itse ufoa, vain uforaportteja. Näiden luotettavuudesta ollaan eri mieltä. Tällöin kiista ufojen selityksistä jatkuu loputtomiin.

Ufoihin uskovat ufologit sanovat, että ufojen epäilijät yrittävät selittää ufoja ylimalkaisesti aina luonnollisin selityksin ja väärin perustein. Näin on monesti käynyt.

Epäilijät pitävät ufoihin uskovia ufologeja liian leväperäisinä, jotta he voisivat tehdä vakavaa ufotutkimusta. Myös tähän on perusteita.

Osa ufoiksi väitetyistä havainnoista on kyetty selittämään. Ihmiset luulevat joskus tähdenlentoja, rakettilaukaisuja, kaukaisia lentokoneita, maassa etäällä olevia ajoneuvoja, ufon muotoisia pilviä, ilmapalloja, etäällä olevia valaistuja lintuja jne. ufoiksi. Ufokokemuksia saattavat aiheuttaa myös erilaiset muuntuneet tajunnan tilat. Näitä aiheuttavat muun muassa huumaavat aineet ja mielenterveyden häiriöt. Monet ufovalokuvista ovat paljastuneet myöhemmin väärennöksiksi.

Miten moni ufotapaus on aito ?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tästä ollaan eri mieltä ufoihin uskovien ja niitä epäilevien tutkijoiden välillä. Monesti sanotaan että 1/1000-1/3 ufohavainnoista jää tunnistamatta. Nämä ovat niitä aitoja ufoja.

Taitavana ufotutkijana pidetty Allan Hendry tutki 1307 ufotapausta. Näistä hän ei kyennyt ensimmäisen arvioinnin jälkeen selittämään 113 tapausta. Tämä on 8.6 %. Tarkemman, hyvin epäilevän arvion jälkeen Hendry jätti selittämättä vain 20 ufoa. Tämä on 1.5 % alkuperäisestä ufojoukosta. Yövaloista Hendry tunnisti monia: kirkkaita tähtiä, meteoreja, avaruusromua, lentokoneita joista monet olivat Yhdysvalloissa yleisiä valaistuja mainoslentokoneita. Päiväkiekoista monet olivat lentokoneita tai ilmapalloja. Mainoslentokonetta tai kirkasta tähteä saatettiin luulla lähellä olevaksi kohteeksi. Tähteen tai ilmapalloon liitettiin joskus tutkahavainto, joka saattoi tulla muusta lähteestä.

Yhdysvaltain ilmavoimat jättivät vuosina 1947 - 1969 noin 5,6 prosenttia havainnoista tunnistamattomiksi. Aaveraketeista noin 11 % oli tunnistamattomia.

Ufohuijauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkisuuden kaipuu tai halu koetella ihmisten herkkäuskoisuutta saattaa saada jotkut ihmiset puijaamaan.

Suomessa esimerkiksi Kinnulan humanoidi 1970-luvulla oli lehtimiehen ja havaitsijoiden yhdessä tekaisema juttu. Ufomyönteiset tutkijat eivät epäilleet tarinaa, vaikka se julkaistiin lehdessä aprillinpäivänä.

Monet ufokuvat on todettu huijauksiksi, trikkikuviksi.

Warministerissä Englannissa ufoskeptikot huijasivat ufologeja vilkuttamalla taskulampulla. Ufotutkijoiden joukossa olleet skeptikot muka ottivat jo esivalmistetun kuvan, joka ei muistuttanut yhtään taskulamppua. Ufologien mielestä kuvassa näkyvän ja silmin nähdyn ero selittyi näkymättömällä säteilyllä, joka tallentui filmille. Tapaus levisi ja paisui ufologien piirissä, kunnes pilan tekijät paljastivat tapauksen kepposeksi.

Gulf Breezen tapauksessa valokuvattiin ufo vuonna 1987. Vuokraisännän tekemässä tarkastuksessa löytyi ufon pienosmalli. Naapurin poika sanoi olleensa mukana ufon mallia tekemässä. Ufo oli kuvassa liian terävä ollakseen kaukainen esine. Kun kaksi Mufonin ufotutkijaa esitti Gulf Breezen tapauksen trikkikuvana, heidät erotettiin järjestöstä.

Ufojen muotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutamia yleisiä ufojen muotoja

Ympyrä tai pallo

Soikio

Kiekkomainen, lautasmainen

Sikarimainen "emäalus"

Kolmiomainen

Bumerangi

Ufojen luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettu ufotutkija J Allen Hynek laati usein käytetyn ufoluokittelun.


Sovellettu Hynekin luokittelu

  • Lähihavainto
    • Kontakti - ufojen matkustajat pitävät seuraa ihmisille
    • Abduktio - henkilö siepataan ufoon ja palautetaan
    • Humanoidihavainto - ufon lähellä tai sen sisällä nähdään älyllisiä olentoja, tai outo olio ilman ufoa
    • Laskeutumisjälki , vaikutus ympäristöön- ufo on jättänyt maahan merkin : painunutta ruohoa, palanutta maata, valkoista jauhetta jne. Vaikutuksia laitteiden toimintaan, auton moottori sammuu jne.
    • Lähellä oleva ufo - ufo tulee niin lähelle, että siitä voi tehdä tarkkoja havaintoja
  • Kaukohavainto
    • Yövalo - öinen valaiseva ufo
    • Päiväkiekko - päivällä näkyvä, usein hopeinen lautanen tai pallo
  • Tutka-näköhavainto - ufo nähdään myös tutkalla

Outous ja luotettavuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hynek myös määritteli ufohavainnoille kaksi ominaisuutta:

1) Outous: miten vaikea ilmiö on selittää luonnollisesti

2) Luotettavuus: miten uskottava uforaportti on

Humanoidihavainnot ovat useasti outoja, koska niitä on vaikea selittää luonnollisesti. Toisaalta kaukana näkyvä paikallaan pysyvä kirkas tähtimäinen kohde on helppo selittää.

Kovin luotettavia eivät tapaukset, jotka perustuvat huhuihin. Näitä olivat esimerkiksi kummitusliftaritarinat 70-luvun alun Suomesta. Myöskään tunnetun "ufonnäkijän" kertomukset eivät aina ole luotettavia. Monen erillisen silminnäkijäjoukon havaitsema ufo on yleensä luotettavampi kuin yhden ryhmän havaitsema. Mitä enemmän laadukasta todistusaineistoa ufosta on, sitä luotettavampi se on. Lehtiartikkeli on korkeintaan kohtalaisen luotettava uforaportin pohja. Luotettavimmissa tapauksissa tapahtumapaikalla on suoritettu tutkimus.

Sanasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ufo = tunnistamaton lentävä esine

Uap = tunnistamaton ilmakehän ilmiö

Ifo = alussa ufoksi luultu, myöhemmin tunnistettu lentävä esine

Lentävä lautanen = ufo, joka on muodoltaan kiekkomainen tai lautasmainen

Humanoidi tai okkupantti = ufon miehistöä, monesti sanotaan "pieniksi vihreiksi miehiksi", mutteivat aina ole pieniä ja vihreitä "humanoidi" ihmistä muistuttava, "okkupantti" ufon matkustaja

Skeptikko = henkilö joka epäilee ufohavaintojen ei-luonnollisia selityksiä. Usein skeptikoita pidetään ilkeinä ufokieltäjinä. Mutta skeptikko on parhaimmillaan tutkija, joka vain haluaa suodattaa väärät uforaportit pois.

Abduktio = tapaus, jossa Maan asukas siepataan ufoon, ja yleensä palautetaan

Kontakti = tapaus, jossa ufojen matkustajat ja/tai ohjaajat keskustelevat Maan asukkaan/asukkaiden kanssa. Epäilevämmät ufoihin myönteisestikin uskovat eivät usko kontakteihin.

Lähituntuma , lähihavainto = ufo, joka käy lähellä havaitsijaa tai jopa havaitsija käy ufossa. Tapaukselle monesti vaikeaa keksiä muuta luonnollista selitystä kuin puijaus.

ET-hypoteesi = oletus, jonka mukaan ufot ovat ulkoavaruudesta

Virhehavainto, virhetulkinta = Väärin ufoksi tunnistettu ilmiö, jolla on luonnollinen selitys, sama kuin ifo.

Ufologi = ufotutkija, jolla on taipumus uskoa ei-luonnollisiin selityksiin.

Lautastarusto = Ufo-epäilijän mielestä joukko ufokertomuksia.

Trikkikuva = väärennetty ufokuva.

Ufoaalto = ajanjakso, jolloin ufoja nähdään normaalia enemmän.