Wikijunior Historia/Keskiaika

Wikikirjastosta

Keskiaika alkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keskiaika oli ajanjakso joka alkoi vuonna 476 kun Länsi-Rooma tuhoutui ja samalla antiikin aika päättyi. Keskiaika loppui joskus 1500-luvun tienoilla.

Kaarle Suuren maa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katolisen kirkon johtaja, Paavi, oli huolestunut kannattajakunnastaan, koska se pieneni. Kansat jotka olivat muuttaneet Eurooppaan , eivät kääntyneet kristityiksi, ja sen seurauksena kristinusko menetti kannatustaan. Paavi ja Kaarle Suuri, joka oli frankkikuningas, liittoutuivat vuonna 800. Kaarle Suuri soti monissa sodissa kirkon liittolaisena ja käännytti alistamansa kansat kristinuskoon. Sotien seurauksena kristinusko levisi kovaa vauhtia Euroopassa, ja Kaarle Suuri sai sotien ansoista hallintaansa koko Länsi-Euroopan. Huhutaan että hänen hovirunoilijansa käytti hänestä nimitystä Pater Europea (Euroopan isä).

Kaarle Suuren valtakunnan loppu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaarle Suuren valtakunta pysyi koossa hänen elämänsä loppuun. Kaarle Suuren poika Ludvig Hurskaasta tuli keisari, 72-vuotiaan Kaarle Suuren kuollessa 814. Ludvig Hurskasta ei kiinnostanut maansa hallitseminen ja lisäksi hän oli uskonnollinen henkilö. Myöhemmin maa jaettiin Kaarle Kaljupään, Lotharin ja Ludvig Saksalaisen kesken. Lothar, Kaarle Kaljupää ja Ludvig Saksalainen olivat kaikki Kaarle Suuren pojanpoikia. Näin kolme kuningaskuntaa eivät syntymänsä jälkeen enää yhdistyneet, ja ne kehittyivät erilleen. Niistä alkoi kehittyä Ranska, Italia ja Saksa.