Wikijunior Historia/Meksikon huumesota

Wikikirjastosta
Meksikon sotilaita Michoacanissa huumesodan alussa

Meksikon huumesota on 90-luvulla alkanut sota rikollisryhmittymien ja hallituksen joukkojen kesken kesken. Sodassa on kuollut yli 250 000. Huumekartellit tuottavat ja salakuljettavat huumeita Meksikosta Yhdysvaltoihin, missä niillä on suuri kysyntä. Kartellit hankkivat huumekaupalla suuret rahat laittomasti. Kartelleilla on myös monia laillisia liiketoimia, joista tunnetuin on avokadojen kasvatus. Monet paikallisviranomaiset ovat tukeneet kartelleja niiden kaupasta saamansa rahan takia. Poliislla on vain vähäiset voimavarat. Siksi kartellit ovat niin vahvoja. Kartellien kilpailu keskenään ja vastatoimet viranomaisai vastaan ovat luoneet Meksikosta väkivallan näyttämön.

Kartellit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailu salakuljetusreiteistä on kovaa kartellien välillä. Samoin kartellit pyrkivät lahjomaan viranomaisia, estämään kartellien vastaisen tiedonvälityksen. Kartellit murhaavat monesti kilpailevan kartellin jäseniä joukoittain. Meksikon viranomaiset eivät ole kyenneet estämään kartellien toimintaa. Jos ison huumekartellin pomo pidätetään, kartelli pirstaloituu pieniin ryhmiin, jotka kamppailevat asein keskenään. Näin sota kartelleja vastaan muistuttaa kreikkalaisten tarujen vesikäärmettä: jos siltä katkaisee pään, kymmenen tulee tilalle.

Kartellit ovat synnyttäneet Meksikoon narcoculturan, "huumekulttuurin": huumekaupasta kertovia lauluja, televisio-ohjelmia jne.

Myös Meksikon poliisit ja sotilaat ovat rikkoneet ihmisoikeuksia sodassa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meksiko on köyhä maa, jossa väestönkasvu ylläpitää köyhyyttä. Siellä on monesti helpompi hankkia rahaa laittomin kuin laillisin keinoin. Korruptio om maassa yleistä. Köyhyys ja viranomaisten pienet palkat edistävät sitä, että huumerikolliset pystyvät lahjomaan viranomaisia ja halvaannuttamaan laillista yhteiskuntaa. Meksikon poliisi oli 80-luvulla lahjottavissa. Paikalliset viranomaiset ja poliisi saivat oman osansa huumerahoista jo 80-luvulla. 1980-luvulla toiminut liittovaltion poliisi jouduttiin lakkauttamaan sen korruption takia.

Meksikon poliisi on ollut huonosti varustettu, koulutettu ja palkattu.

Marihuanan kauppa alkoi Meksikossa 60-luvulla. 80-luvulla Karibianmeren kokaiinikauppa siirtyi sieltä Meksikoon, koska Yhdysvaltain viranomaiset ratsasivat sitä tehokkaasti.

Alussa huumekauppaa johti entinen poliisi Miguel Gallardo ("Pomojen pomo", "Isoisä"). Gallardo jakoi vuonna 1987 huumeiden salakuljetuksen eri ryhmien tehtäväksi vaikeuttaakseen viranomaisten toimia. Kun Gallardo pidätettiin vuonna 1989, eri reittejä valvovista ryhmittymistä tuli itsenäisiä kartelleja, jotka alkoivat taistella keskenään.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinaloan kartellin logo.

Huumekartellien välinen kamppailu kiihtyi vuoden 2000 aikoihin.

Presidentti Felipe Calderon yritti hillitä väkivallan kasvua vuonna 2006 aloittamalla huumeiden vastaisen sodan. Hän määräsi armeijan Michoacaniin erään huumekartellin alueelle.

Kävikin niin, että ennen näkemätön väkivalta alkoi. Kartellit kostivat hallituksen pidätysoperaatiot hyökkäämällä hallituksen joukkojen ja siviilien kimppuun. Ne myös kilpailivat keskenään verisesti. Kartellit pirstoutuivat keskenään taisteleviin ryhmiin. Kartelleja vatsaan syntyi myös luvattomia itsepuolustusryhmiä. Osa näistä luisui myöhemmin rikollisten puolelle.

Meksikon hallituksen joukot onnistuivat nappaamaan muutamia kartellien johtajia, mutteivat kyenneet hallitsemaan tilannetta. Myöhemmät presidentit ovat pyrkineet, tosin tuloksetta, hillitsemään väkivaltaa niin, etteivät enää pidätä korkeita pomoja. Näin ne pyrkivät pitämään kartellit kasassa, ettei niiden pirstoutuminen lisäisi väkivaltaa. Väkivalta hiljenikin jonkin verran 2010-luvun puolivälissä. Pian kuolemien luku oli taas nousussa.

Tästä huolimatta paljon ihmisiä murhataan Meksikossa yhä. Lisäksi on epäilyä, että kartellit ovat laajalti lahjoneet Meksikon viranomaiset hallintoa myöten.

Kun moni hyötyy kartellien toiminnasta, kaikki Meksikossa eivät halua kartelleja kukistaa.Toisaalta kartellit ovat murhanneet monia kartelleja arvostelleita toimittajia.

Poliisi pidätti aiemmin pidätetyn huumepomon El Chapon pojan Guzmanin. Mutta kartellin rikolliset saartoivat Guzmanin pidättäneet poliisit ja ottivat polliseja panttivangeiksi. Rikolliset aloittivat mellakoinnin ja taistelut kaupungissa. Hallitus taipui kartellien vaatimukseen vapauttaa Chapon poika panttivankeja vastaan.Tapaus herätti Meksikossa arvostelua, että hallitus oli liian pehmeä. Välikohtaus kertoo kartellien suuresta vallasta Meskikossa, ja niiden kukistamisen vaikeudesta.

Sanastoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huumekartelli. Huumekauppaan erikoistunut rikollisjärjestö

Korruptio: Lahjonta. Viranomaiselta pyydetään vastapalvelusta rahaa vastaan.

Narcocultura: Huumekartellien toimintaa kuvaavia televisio-ohjelmia, lauluja jne.