Wikijunior Maantiede/Afrikka
Afrikka on toiseksi suurin maanosa. Siellä on ilmastollisesti paljon trooppista sademetsää ja savanneja, aavikoita ja aroja.
Saaharan alueella on arabimaita, etelämpänä mustien valtioita.
Saharan eteläpuolinen Afrikka tunnetaan monista villieläimistään: norsut, sarvikuonot, leijonat jne. Näitä on paljon metsästety, uhkaavat kuolla sukupuuttoon.
Afrikan maiden historia ulottuu varhaisista kuningaskunnista siirtomaa-aikaan ja nykyajan valtioihin, joissa näkyvät köyhyys ja monet muut ongelmat räikeinä. Afrikassa on paljon luonnonvaroja, muttei niitä ole yleensä kyetty hyödyntämään paikalliseen talouskasvuun.
Yhtenä syynä tähän pidetään itsevaltaista hallintoa, joka ei kansasta välitä. Köyhyydestä johtuva väestönkasvu luo noidankehän, jossa elintasoa ei riitä kaikille. Koulutuksen puute ja perinteisiin takertuminen estävät muutosta Afrikan maissa.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tutkijoiden mukaan ensimmäiset ihmiset asuivat itäisessä Afrikassa. Lähi-idän valtiot olottivat jo varhain vaikutustaan alueelle. Keskiajalla oli Afrikassa monia kuningaskuntia, joista tunnetuin oli siihen aikaan mahtava ja rikas Mali. Uuden ajan alusta lähtien eri Euroopan valtiot valtasivat monia Afrikan alueita. He toivat mukanaan kehitystä, mutta monesti myös kohtelivat alkuasukkaita huonosti mm surmaten ja vieden orjiksi.
Aikaa myöten syntyi halu vapautua siirtomaavallasta. Monet Afrikan maat itsenäistyivät 1960-luvulla. Tämän jälkeenkin eri maailman maat ovat ulottaneet poliittista ja kaupallista vaikutustaan Afrikkaan, pyrkien hankkimaan sieltä raaka-aineita.
Afrikan maiden ongelmia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Saharan eteläpuolisen Afrikan maiden jatkuvia ongelmia ovat olleet sodat, poliittiset levottomuudet, köyhyys, taudit, väestönkasvu, nälänhätä ja huono itsevaltainen hallinto. Hallinto esim saattaa pistää kehitysapurahoja taskuunsa. Näin maat eivät kehity, kansa pysyy köyhänä. Heimojen väliset riidat näkyvät monien valtioiden sisällä yhteenottoina. Ne osaltaan pitävät tukijat loitolla. Ulkomaat ovat myös yhä pyrkineet käyttämään Afrikan luonnonvaroja hyväkseen. Epäonnistuneet sosialistiset kokeilut ovat vaatineet raskaan veron. Kuivalla Sahelin alueella on katovuosia ja nälänhätää. Vaikka Afrikan ongelmia onkin usein selitetty mustien puuttuvalla älykkyydellä, tämä lienee vahvaa asian yksinkertaistamista.
Ongelmat ovat johtaneen mm Eurooppaan suuntautuvaan pakolaisuuteen varsinkin sisällissotaa pitkään käyneestä Somaliasta. Tämä on aiheuttanut poliittista liikehdintää pakolaisia vastaan mm Euroopassa.
Vaikka monet Afrikan maat ovatkin pysneet köyhinä joillain sektoreilla on tapahtunut hienoista kehitystä, esimerkiksi matkapuhelimet yleistyneet räjähdysmäisesti.