Wikijunior Maantiede
Johdanto
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Maapallolla, planeetalla, jolla me kaikki ihmiset asumme, on seitsemän maanosaa: Pohjois-Amerikka, Etelä-Amerikka, Aasia, Australia, Eurooppa, Afrikka ja Antarktis. Nämä alueet on jaettu eri kansojen kesken valtioihin, joita on niin monia, ettei niitä edes kannata tässä luetella. Jokaisella maanosalla on omat valtionsa, oma luontonsa, oma kulttuurinsa, uskontonsa, asukkaansa, kielensä ja tapansa. Suomellakin on omat sellaisensa. Suomi sijaitsee Euroopan maanosassa.
Tietenkin nämäkin paikat on joskus pitänyt löytää, ennen kuin ne on voitu yhdistää meidän kaikkien tuntemaksi Maapalloksemme. Nykyään paikkoihin voi vaikka tutustua kartasta, mutta miten ne kaikki tunnetaan? Entisajan tutkimusmatkailijat ovat löytäneet ne huimien seikkailujen kautta. Tässä kirjassa voit tutustua myös heidän matkoihinsa.
Tämä kirja vie sinut tutustumaan kaikkiin Maapallomme seitsemästä Maanosasta - ja tietenkin niiden valtioihin. Tutustu aina kotoisasta Suomesta naapurimaineen vaikkapa kaukaiseen Kiinaan, massiivisiin Yhdysvaltiohin tai vaikkapa kylmään ja asumattomaan Antartiksen mantereeseen.
Kirjan kappaleet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tämä maantieteen kirja on jaettu kahdeksaa kappaleeseen. Kuudella maanosalla on oma osionsa, samoin myös napaseuduilla ja merillä.
- Eurooppa - Tutustu Eurooppaan, ikiomaan maanosaamme.
- Pohjois-Amerikka - Tutustu kehittyneeseen Pohjois-Amerikkaan.
- Etelä-Amerikka - Tutustu lämpimään Etelä-Amerikkaan.
- Afrikka - Tutustu Afrikkaan, sademetsien, savannien ja aavikoiden maanosaan.
- Australia - Tutustu kenguruiden ja koaloiden Australiaan.
- Aasia - Tutustu viereiseen maanosaamme: suureen Aasiaan.
- Napaseudut - Tutustu kylmiin napaseutuihin.
- Meret - Tutustu kiehtoviin meriin.