Wikijunior Maantiede/Intia

Wikikirjastosta
Intia.

Intia on väkirikas valtio Etelä-Aasiassa. Sen pääkaupunki on New Delhi. Maassa puhutaan monia kieliä, yleisimmin hindiä ja englantia. Intian valtauskonto on hindulaisuus. Intiassa on monia kansoja ja kulttuureja. Intian suurin joki on Ganges. Suurin osa Intian asukkaista on hyvin köyhiä. Ihmisiä asuu paljon slummeissa ja kaduilla. Mutta maassa on myös vaurautta ja nykyaikaista huipputekniikkaa. Intia on altis luonnonkatastrofeille: kuivuus ja pyörremyrskyt. Intiassa on talvella kuiva kausi ja kesällä sadekausi. Intia on tasavalta. Mutta täysin vapaa maa Intiakaan ei ole. Uskonto luo suuria jännitteitä Intian yhteiskunnan sisälle. Länsimaissa pidetään Intian yhteiskunnan rasitteena kastilaitosta, joka luo eriarvoisuutta ihmisten välille. Se on johtanut erityisesti kastittomien kaltoin kohteluun. Intiassa on ollut väkivaltaisia yhteenottoja hindulaisten ja muiden uskontojen välillä. Intia on riidoissa erityisesti Pakistanin kanssa, jonka kanssa se on käynyt kolme sotaa. Intia kehittää aktiivisesti ydinaseita. Saastuminen on paha ongelma Intiassa.

Maa ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intian seutu jakautuu kolmeen alueeseen: Himalajan vuoristo, Indo-Gangesin tasanko ja Intian niemimaa. Suuria jokia virtaa maan halki. Näistä suurimmat ovat Ganges, Indus ja Brahmaputra.

Intian ilmastoon vaikuttaa monsuuni, vuodenaikojen mukaan vaihtuva tuuli. Se tuo kesällä mereltä sadetta ja talvella maalta kuivaa. Viljeltävät viljat jaetaan monesti talvi- ja kesäviljoihin.

Jos kesämonsuuni jää tulematta tai tulee väärään aikaan, voi tulla kuivuutta. Menneinä vuosisatoina tämä on aiheuttanut nälänhätiä.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intian rahayksikkö on rupia. Intian talous on maailman 3. suurin. Intia on suurten tuloerojen maa. Maassa on satoja miljoonia köyhiä. Monet maanviljelijät elävät juuri ja juuri toimeentulon rajoilla. Vain 11%:lla on jääkaappi.

Intialaiset ovat keskimäärin köyhempiä kuin eteläamerikkalaiset, mutta paremmin toimeentulevia kuin afrikkalaiset.

Köyhyys selittyy suurella väestömäärällä. Suuria nälänhätiä ei Intiassa enää esiinny, mutta aliravitsemusta.

Vielä köyhempiä ovat taivasalla kaupunkien slummeissa nukkuvat kerjäläiset.

Intian talous on kasvanut nopeasti vuodesta 1990. Sähkökatkokset ovat maassa yleisiä eikä sähköverkko ulotu vieläkään kaikkialle kaupungeissa ja varsinkaan maaseudulla. Sähköä myös varastetaan.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiassa on monta uskontoa, kansaa ja kieltä. Tämä luo monenlaisia kulttuuriperinteitä.

Elokuvia Intiassa esitetriin jo elokuvan keksimisen varhaisvaiheessa, ja ne saivat suuren menestyksen. Nykyään Intian elokuvateollisuus on maailman suurin. Mumbain alokuvastudioita kutsutaan Bollywoodiksi.

Ruokakulttuurissa on monesti riisk keskeisellä sijalla, samoin usein voimakas maustaminen. Kasvissyönti on yleistä.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kriketti on Intian suosituin peli. Mutta kansallislaji on maahockey. Monia muita lajeja pelataan paikallisemmin, mm kabbadi. Jotkut harvinaiset vanhat leikit ovat jäämässä historiaan, kuten "seitsämän kiveä".

Politiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiaa sanotaan maailman suurimmaksi demokratiaksi. Ehdokkaita voi vapaasti asettaa ja valta voi vaihtua rauhanomaisesti. Mutta nykyisen kansallismielisen hallinnon on katsottu kaventaneen kansalaisvapauksia-

Yhteiskunnan ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kastilaitos luo epätasa-arvoa. Naisia monesti kohdellaan kaltoin. Ihmisoikeuksian suhteen Intia on melko turvaton maa.

Poliisi on melko tehoton, saattaa olla lahjottavissa, viranomaiset saattavat murhata pidätettyjä. Poliisin mielivalta on lisääntynyt.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashokan aakkoset

Vanha aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiassa oli varhaisia ihmisiä melkein puoli miljoonaa vuotta sitten. Elinkeinoja olivat mm metsästys ja kalastus. Maanviljely saapui lännestä Intian-Pakistanin alueelle viimeistään 6000 eaa. Kylät kasvoivat aikaa myöten suuremmiksi. Syntyi sivistystä: Indus-kulttuuri vuoteen 2500 eaa mennessä Indusjoen laaksoon Pakistaniin. Tämä kaupunkulttuuri ulottui Intiaankin. Kulttuuri hävisi tuntemattomasta syystä: ehkä vieraat valloittajat, ehkä ilmaston muutos. Noin 1800-1400 eaa alueelle saapuivat arjalaiset heimot. Varhaisinta arjalaisaikaa kuvataan Rigvedassa. Ajan myötä heimot perustivat keskenään sotivia vedalaisia kuningaskuntia. Rauta yleistyi noin 1000 eaa.

Kuningaskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

700 eaa alkaen oli suuria valtioita. 324 eaa syntyi Maurya-valtakunta, jonka tunnetuin hallitsija oli Ashoka. 320-600 jaa Intian pohjoisosaa hallitsi Gupta-valtakunta. Islamilaiset tunkeutuivat maahan ja perustivat Delhin sulttaanikunnan 1200-luvulla. Turkkilais-mongolit suurmogulit valtasivat Intian 1526.

Intian tuleva pääministeri ka kansalaisoikeustaistelija Mahatma Gandhi.

Brittiläinen Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän jälkeen maratien valta kasvoi, ja britit kukistivat mogulit 1800-luvun puolivälissä. Britit levittäytyivät Intiaan 1600-luvulta alkaen ja hallitsivat lähes koko intiaa 1800-luvun puolivälissä. Intialaiset alkoivat vaatia itsehallintoa 1900-luvun alussa. Brittiläinen Intia itsenäistyi 1947. Tämä oli väkivallatonta vastarintaa ajaneen Mahatma Gandhin ansiota. Mutta eräs äärihindu tappoi Gandhin 1948. Brittiläinen Intia jaettiin muslimien Pakistaniksi ja hindujen Intiaksi. Tämän jälkeen alkoi muslimien ja hindujen välinen sota. Muslimit ja hindut karkottivat ja tappoivat toisiaan.

Itsenäinen Intia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intian ensimmäinen pääministeri Jawharlal Nehru pyrki luomaan sosialismia Intiaan. Intia lähentyi Neuvostoliittoa. Vuonna 1966 maan johtoon nousi naispääministeri Indira Gandhi. Intia soti itsenäistymisensä jälkeen kolme kertaa Pakistanin kanssa. Maa alkoi kehittää ydinasetta viimeistään 1960-luvulla. Sikhikapilnalliset tappoivat Gandhin 80-luvulla. Vuonna 1991 Intia aloitti uudistuksen kohti kapitalismia. Vuonna 1998 valtaan nousi Intian kansanpuolue. Se oli vahvan kansallismielinen ja hindulainen. Vuonna 2014 valtaan noussut pääministeri Narenda Modi on ajanut tiukemman linjan kansallismielisyyttä. Politiikka on ollut yhdistelmä kansallismielistä hindulaisuutta ja kapitalismin edistämistä. Hindujen ja muslimien jännite on lisääntynyt Intiassa kansanpuolueen valtakaudella. Vallassa oleva kansanpuolue pyrkii luomaan hinduvetoisen Intian. Hallituksen arvostelijoiden mukaan Modi on pyrkinyt kaventamaan demokratiaa, luonut henkilönpalvontaa ja syrjii kristittyjä ja muslimeja. Hindut pelkäävät islamilaisten harjoittamaa käännyttämistä ja terrorismia. Kansallismielisen suuntautumisen on pelätty lietsovat erityisesti muslimeihin ja kristittyihin kohdistuvaa joukkoväkivaltaa.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mumbai on suuri talouskeskus Intiassa.

Intian valtauskonto on hindulaisuus. Hindulaisuudessa uskotaan jälleensyntymiseen. Niin sanottu karman laki määrää sielun paikan tulevassa elämässä. Uskonto näkyy maan jokapäiväisessä elämässä. Maan valtapuolue BJP on kansallis-uskonnollinen. Pyhät lehmät käyskentelevät ja antavat maitoa. Monissa osavaltioissa lehmän tappaminen on laitonta. Mutta Intiassa on satoja tuhansia laittomia teurastamoja.

Uskontoon kytkeytyy kastilaitos, joka

Dharavin slummi Mumbaissa.

on pitkään ollut yhteiskuntaluokka.

Näitä ovat papit, sotilaat, kauppiaat ja viljelijät/käsityöläiset. Ihminen on siinä kastissa, mihin syntyy. Nykyään kastilaitoksen merkitys on hieman vähentynyt. Tämä on johtunut kaupungistumisesta ja rahan merkityksen kasvusta. Erityisen huonossa asemassa Intiassa ovat kastilaitoksen takia olleet kastittomat, dalitit, jotka ovat hindujen mielestä epäpuhtaita ihmisiä. Dalitit joutuvat monesti tekemään likaisia ja vaarallisia töitä.

Toiseksi suurin uskonto ovat muslimit. Hindulaiset pitävät muslimeja maahantulija-uskontona. Hindujen ja muslimien perinteet eroavat hyvin paljon toisistaan. Näin olleen hindujen ja muslimien välit ovat usein jännitteiset. Intiassa on ollut väkivaltaisia mellakoita hindujen ja muslimien välillä.

Pienempiä uskontoja Intiassa ovat sikhiläisyys, buddhalaisuus, kristinusko ja jainalaisuus.