Wikijunior Maantiede/Israel

Wikikirjastosta
Jerusalemin temppeli.

Israel on valtio Välimeren itärannalla Lähi-idässä. Se on juutalaisen kansan kotimaa. Maan pääkaupunki on Jerusalem. Muita suuria kaupunkeja ovat muun muassa Tel Aviv ja Haifa. Väkiluku 9,5 miljoonaa. Israel on tiheään asuttu, koska sen pinta-ala on vain 22 072 neliökilometriä, noin Uudenmaan kokoinen. Maa on pitkälle teollistunut. Israel on Israel-Palestiina-konfliktin toinen osapuoli.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Israelilla on pitkä historia, se on juutalaisuuden kotimaa ja aikoinaan kristinuskon syntymämaa. Mutta roomalaisten takia juutalaiset hajaantuivat. Hajaannus synnytti juutalaisiin kohdistuneita vainoja monissa maissa. Näistä pahimmat olivat Natsi-Saksan vainot, joissa harva juutalainen säilyi hengissä. Nykyinen Israel perustettiin vuonna 1948 turvasatamaksi juutalaisille. Vaikka Israel onkin juutalaisvaltio, se on monikansallinen demokratia.

Arabit eivät hyväksyneet juutalaisten maahanmuuttoa ja Israelin perustamista. Tämän vuoksi Israel on koko nykyisen olemassaolonsa aikana taistellut palestiinalaisten ja arabien kanssa. Viimeinen suuri sota arabivaltioiden kanssa käytiin vuonna 1973. Sen jälkeen Lähi-idän konflikti on ollut hieman lievempää terrorismia ja sen vastaisia operaatioita. Uskonnon siivittämä taistelu maasta ja vedestä on tehnyt mahdottomaksi kestävän rauhan alueella. Kriitikot sanovat Israelin sortavan palestiinalaisia. Yhteenotto on pahentunut 2020-luvulla. Israel omistaa ydinaseita, vaikka ei tätä myönnä. Ulkopuolitiikassa Israel on ollut pääosin länteen päin suuntautunut, mutta se on solminut toimivia kauppasuhteita moniin maihin.