Wikijunior Maantiede/Kuuba

Wikikirjastosta
Kuuban lippu.

Kuuba on Karibianmerellä sijaitseva saarivaltio, jossa asuu 11,5 miljoonaa ihmistä. Maan pääkaupunki on Havanna. Rahayksikkö peso.

Nykyisen Kuuban historian ovat muovanneet espanjalainen siirtomaavalta, Yhdysvaltain vaikutus ja Fidel Castron maahan perustama sosialismi.

Kuuba on wi-vapaa maa. Viime vuosina yksitysyritteliäisyyttä on hieman vapautettu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi tunnettua Kuuban kommunistia. Fidel Castro ja Che Guevara kalassa.

Intiaanit saapuivat Kuubaan viimeistään 4000 eaa. Espanjalaisten valloitus tuhosi intiaanit, jotka kuolivat tauteihin ja nääntyivät pakkotyöhön viljelmille ja kaivoksiin. Noin 1550 - 1750 jaa merirosvot ja varakkaat kauppiaat ottivat yhteen Kuubassa. Brititkin valtasivat saaren joksikin jaksi. Noin 1820 maassa alettiin kasvattaa runsaasti sokeriruokoa, jota saari vei Yhdysvaltoihin. Espanja ja Yhdysvallat kävivät sodan Kuuban omistuksesta. Yhdysvallat voitti.

Kuuba itsenäistyi sodan tuloksena 1898. Alussa maata hallitsivat presidentit. Vuonna 1933 vallan kaappasi kersanttien juntta, joka nimitti presidentiksi Fulgencio Batistan. Batista oli alussa melko suosittu. Batista hävisi 40-luvulla vaalit. Kun Batista palasi Yhdysvalloista, hän ei voittanut presidentin vaaleja. Niinpä hän latinalaisamerikkalaiseen tapaan kaappasi vallan.

Nyt Batistan kansansuosio oli vähäinen. Kommunistinen sissijohtaja Fidel Castro nousi maihin Granma-laivasta vuonna 1956. Sissit joutuivat heti taisteluun, mutta osa heistä pakeni Sierra Maestran vuorille. Täältä he aloittivat sissitoiminnan. Batistan armeija oli pieni ja tehoton.

Myös ei-kommunistit olivat Castron puolella. Tämä auttoi Castron voittoon. Vuoden 1959 alussa Batista pakeni. Alussa vapaamielinen hallitus julistautui kommunistiseksi. Castro petti vapaamielsiet kannattajansa. Castron hallitus vangitsi ja surmasi armotta vastustajansa, ehkä tuhansia, ehkä kymmeniä tuhansia. Castro kansallisti maan yritykset. Näiden syden takia Yhdysvallat pani Kuuban kauppsaartoon. Pakolaisia pakeni mm Yhdysvaltoihin. Yhdysvallat yritti syrjäyttää Castron Sikojenlahden maihinnousussa 1961, mutta kuubalaiset kukistivat kapinajoukot nopeasti. Neuvostoliitto alkoi sijoitata ohjuksiiaan Kuuvaan 1962. Tämä laukaisi maailman ydinsodan partaale vieneen ohjuskriisin. Se laukesi, kun Neuvostoliitto veti ohjuksensa pois. Kuuba pytrki viemään kommunismia muualle kehitysmaihin.

Kun Neuvostoliiton soslalismi kaatui, Kuubasa puhkesi muutama vuosi sei jälkeen 1994 mielenosoituksia ja lähti pakolaisia. Hallitus kukisti tämänkin kapinan. Castro luopui vuonna 2008 maan johdosta siirtäen vallan veljelleen. Tämän jälkeen Kuuba on jonkin verran purkanut tiukkaa sosialismiaan. Kuuba salli rajoitetun yksitysyritteliäisuuden 2010.

2020 maa salli laajemman pienyritystoiminnan koronapandemian aiheutaman talousnotkahduksen takia.