Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Megaliitit

Wikikirjastosta
Englannissa sijaitseva megaliitti-kivikehä Stonahenge nykyään.
Megaliittihaudan rakennusvaiheet.
Euroopan megaliittialueet.

Megaliitit (latinaa "suuri kivi") ovat muinaisia suuria työstettyjä kiviä tai kivirakennelmia. Niitä tehtiin lähinnä

Länsi-Eurooppaan kivi- kupari- ja pronssikaudella. Monesti ne olivat osa suuria maa- ja kivirakennelmia: kumpuja, kaivantoja, vallihautoja. Ne olivat yleensä temppeleitä tai hautoja. Tunnetuin megaliittirakennelma on Englannin Stonehenge.

Megaliitit olivat usein kivikehiä, yksittäisiä pystykiviä tai dolmeneista, joissa ainakin kaksi kiveä kannatti vaakasuoraa kiveä. Megaliittien kanssa rakennettiin maakumpuja, kaivantoja ja puurakennelmia.

Mageliittiset haudat olivat mahtisukujen hautoja.

Megaliittien historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joskus on luultu megaliitteja kelttien tekemiksi. Mutta megaliitit teki kelttejä varhaisempi kansa. Ensimmäiset megaliitit tehtiin ehkä Pohjois-Afrikkaan ja lähi-itään. Megaliitteja alettiin Länsi-Eurooppaan rakentaa ilmeisesti jo kivikaudella. Silloin Välimereltä tullut laivoilla liikkunut maanviljelijäkansa levittäytyi eri alueille noin 5000 eaa. Euroopassa alettiin rakentaa megaliitteja neoliittikaudella noin 4800 eaa. Perinne jatkui kupari- ja pronssikausilla. megaliittikulttuuri oli huipussaan noin 4000-3000 eaa. mahtisuvuilla oli silloin valtaa rakennutata suuria hautoja. Megaliittien rakentaminen väheni, kun indoeurooppalaiset ns vasarakirveskansat levittäytyivät niiden alueella noin 2200 eaa. Megaliitit hylättiin noin 1200 eaa eskelttiläisten uurnakenttäheimojen tehtyä ryöstöretkiään. Suurista kivistä tehtyjä rakannelmia on löydetty muualtakin kuin Aasiasta ja Afrikasta.

Selityksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Megaliitti, kreikan megas+lithos, suuri+kivi, "suuria kiviä"
  • Menhir: pystykivi
  • Dolmen: megaliitti, jossa kaksi tai monta kiveä kannattelee vaaksauoraa kiveä/kiviä. Dolmenit ovat jo ryöstettyjen vanhojen hautojen jäänteitä, joista maa kuljetteu pois.
  • Paasiarkku: kivipaadet kuin arkkumaisena muodostelmana.
  • Kivikehät: stonehengen tyyppisiä kiviympyröitä, joista monet eivät ole niin näyttäviä kuin stonehenge.
  • Käytävähauta: Varsinkin Irlannissa oleva megaliittuhauta. Näistä kuuluiisin on New Granden käytävähauta, joka on entisöity. tämä tuovat mieleen mykeneläisten tholos-haudat.