Siirry sisältöön

Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Pohjois-Amerikan arkaainen kausi

Wikikirjastosta
Arkaainen heittoaseen kärki.

Pohjois-Amerikan arkaainen kausi oli noin 11500 - 3200 vuotta sitten. Tämä oli pitkä ajanjakso Pohjois-Amerikan historiassa.

Kauden alussa jääkauden suurriista oli metsästetty sukupuuttoon biisonia lukuun ottamatta. Ajan kuluessa pienriistan, kalastuksen ja keräilyn merkitys kasvoi. Viljely alkoi ensin puutarhaviljelynä. Arkaaisella kaudella ilmestyivät muun muassa kivikulhot ja uurretut kivikirveet. Mutta jousta ja nuolta ei vielä tunnettu. Väestö kaksinkertaistui kerran noin 1800 vuodessa.

Kausi päättyi voimaperäisen maanviljelyn ja keramiikan leviämiseen. Tämän jälkeen alkoi niin sanottu muotoutumisvaihe, jota itäisessä Pohjois-Amerikassa edustivat mm. kummunrakentajien kulttuurit.

Aikajako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Watson Brake, myöhäisarkaainen kumpukeskus Mississippin alajuoksulla.

Kautta edelsivät paleointiaanien perinteet, mm Folsom ja Dalton. Kauden alussa oli vielä suuria jäätiköitä Kanadassa, Kausi käsitti jakson 9500-1200 kalenterivuotta eaa.

  • 11000 - 9000 eaa siirtymä paleointiaaneista arkaaiseen kulttuuriin
  • 9500 - 6900 eaa varhaisarkaainen: muun muassa tasankojen arkaainen, metsästäjiä, jo puutarhaviljelyä
  • 6900 - 3800 eaa keskiarkaainen: mm varhaisia korintekijöitä, ensimmäiset isot kummut
  • 3800 - 1200 eaa myöhäisarkaainen: mm kummunrakentajia: esim Poverty Point, Suurten järvien vanha kuparikulttuuri. simpukankuorikehäkumpuja

Itäisen Yhdysvaltain arkaainen kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisarkaaisella kaudella n. 9500-6900 eaa oli pääosin liikkuvia metsästäjiä.

Käytännössä jatkui paleointiaanien perinne. Tältä ajalta on löydetty ensimmäinen varma intiaanien tekemä kirves. Jousta ja luolta ei tunnettu, sen sijaan atlatl, puinen keihäänheitin. Kanootteja löydetty, hautalahjoissa epätasa-arvoa.

Keskiarkaaisella kaudella n. 6900-3800 eaa ilmestyi itäisen metsämaan alueella kurpitsan viljely. Pähkinöiden ja siementen keräily alkoi, vaikka metsästys oli yhä merkittävin elannon lähde. Tehtiin kivisiä kulhoja.

Toisilla alueilla metsästys tärkeä, toisilla keräily. Ajan keihäänkärjet yksinkertaisempia ja paikallisesta kivestä tehty. Tämä viittaa paikalleen asettuneisiin, ehkä vihamielisiin heimoihin. Näin koska kivi oli haettu läheltä, ei kaukaa.

Uritetut kirveet ilmestyivät. Keskiarkaaisen kauden lopussa noin 4500 - 4000 eaa ilmestyivät ensimmäiset kummunrakentajien kummut. Näihin aikoihin väestö alkoi kasvaa.

Myöhäisarkaaisella kaudella n. 3800 - 1200 eaa asutus alkoi asettua paikoilleen. Väestö kasvoi melko opeasti.

oli viljelyä, asuttiin laajalti paikallaan itäisessä Pohjois-Amerikassa ja kauppa oli laajaa. Keramiikka ilmestyi Georgiaan noin 2500 eaa. Mississippin laakson eteläosiin ilmestyi noin 1800 eaa Poverty Point, joka kasvoi mutkikkaaksi päällikkökunnaksi.