Wikijunior Muinaiset kulttuurit/Pohjois-Amerikan kummunrakentajat

Wikikirjastosta

Pohjois-Amerikan kummunrakentajat olivat intiaaneja, jorka ennen Kolumbuksen tuloa rakensivat lähinnä nykyisen Yhdysvaltain itäosiin suuria maakumpuja. Kumpuja rakennettiin jo ennen maanviljelyä, mutta se yleistyi viljelyn myötä.

Ensimmäiset kummut olivat hautakumpuja. Kummut olivat yleensä kupolin tai kartion muotoisia. Paikoin kummut saattoivat olla eläimen muotoisia. Tunnetuin näistä niin sanotuista kuvakummuista on "Käärmekumpu". Myöhemmin tehtiin Mississippin jokilaaksossa valtavia temppelikumpuja. Ne muistuttivat porraspyramideja.Tämä liittyi etelästä, Meksikosta tulleeseen sotaisaan perinteeseen. Kummunrakentaminen väheni ajan kanssa. Espanjalaiset tapasivat kummunrakentajia 1500-luvun alussa.

Hautakumpukausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hautakumpuja tehtiin 5600 eaa - n. 1850 jaa.

Powerty Point[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poverty Point - kylä ja varhainen temppelikumpu

Powerty Point oli varhainen temppelikeskus noin 1500 eaa, jossa asuintalot olivat korotetuilla maavalleilla. sisäkkäisissä puoliympyrän kehissä. Kylässä asui noin 4000-5000 intiaania 600 majassa.

Kylän ulkopuolella oli suuri maakumpu, joka muistutti ylhäältä katsoen muodoltaan avaimenreikää.

Ensimmäiset Poverty Pointia muistuttavat pienemmät Mississippin kumpuryhmät tehtiin jo 5000 eaa.

Adenan kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hautakumpu

Artikkeli: Adenan kulttuuri

Adenan kulttuuri Ohio-joen laaksossa n. 1000 - 100 eaa. oli pueblo-alueen ulkopuolella Pohjois-Amerikan ensimmäinen maissinviljelijäkulttuuri. Kumpua rakentaessa rakennettiin ensin niin sanottu "kuolleiden talo", joka sitten peitettiin kummulla. Sen päälle rakennettiin uusi kuolleiden talo, joka taas peitettiin kummulla ja niin edespäin kunnes paikalle oli kasvanut suuri kumpu. Kulttuurin loppupuolella kummut ympäröitiin maavalleilla. Hautauksessa käytettiin koristeena okraa. Kulttuurin piirissä oli tapana muotoilla lasten kalloja (vertaa mayojen kauneuskäsitykset), mistä on päätelty heidän olleen väliamerikkalaista alkuperää.

Hopewellin kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hopewell kumpuja alkaen Mound City Group in Ohio

Arrikkeli: Hopewellin kulttuuri

Adenaa seurannut kummunrakentajien kulttuuri olivat Hopewell intiaanit 200 eaa.–400 jaa. He omaksuivat Adenan kulttuurista esimerkiksi kallonmuokkauksen ja ryhtyivät rakentamaan entistä monimutkaisempia hautakumpuja. He elivät muutaman sadan ihmisen kylissä. Maissin viljely oli harvinaista, mutta sen sijaan viljeltiin kurpitsaa, auringonkukkaa ja heinämäisiä kasveja. Viljely oli metsästystä tärkeämpää. Hautausrituaalit todistavat kehittyneestä esi-isien palvonnasta. Huippuaikanaan he vaikuttivat suurella alueella Ohiosta Missouriin. Kulttuuri kävi laajaa kauppaa ja toi mm. kuparia Suurten järvien alueelta.

Kuvakummut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Intiaanit tekivät myös kumpuja, jotka muistuttivat ilmasta katsoen eläintä: käärmettä,

Käärmekumpu on kuuluisin kuvakummuista.

karhua tai lintua. Nämä lienevät olleen palvontapaikkoja. Tunnetuin kuvakumpu on Adena-kauden "Käärmekumpu", Serpent Mound. Malko hyvin söilynyt on myös luntua muistuttava kivistä kasattu "kivihaukkakuvakumpu" Rock Eagle Effigy Mound. Kuvakumpuja tehtiin eniten etelä - Wisconsinissa myöhäisen metsämaan jaksolla, joka oli noin 500 - 1250 jaa.

Temppelikumpukausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkemmin temppelikummuista: Mississippin kulttuuri

Mesoamerikasta joko muutti intiaanikansoja tai sieltä tuli vaikutteita, joiden perusteella syntyi laajalle alueelle suuria temppelikumpuja. Sotaiset päälliköt uhrasivat niissä ihmisiä.

Cahokian "Munkkien kumpu" nykyään.

Mississippin kulttuuri 700-1500 jaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Missisippin kulttuuri oli eräs viimeisistä kumpukulttuureista n. 800-1500 jaa. Kulttuuri oli kivi-kuparikautinen. Elinkeinona oli maissin viljely. Se mahdollisti suuren väestömäärän. Yhteiskunta oli jakautunut vahvasti perinnöllisiin luokkiin. Johdossa oli jumalana palvottu päällikkö "suuri aurinko". Tavalliset viljelijät olivat ylimystön mielestä "haisijoita", joita ylimystö ei arvostanut. Kummut olivat suuria, yleensä neliskanttisia ja tasalakisia. Kummut muistuttivat Meksikon pengerpyramideja. Kumpujen huipulla oli puinen temppeli, jossa uhrattiin ihmisiä päällikön kuollessa. Päällikkökuntia yhdisti kauppaverkosto. Tunnetuin temppelikummuista lienee Cahokian Monks Mound, "Munkkien kumpu". Cahokia oli suurin temppelikumpukeskus, jossa asui 6000 - 40000 asukasta. Kulttuuri romahti ehkä kuivuuteen, tulviin, järistyksiin tai sotiin. Eurooppalaisten saapuessa kumpuja tehtiin vain joillain alueila aiemmista.