Wikijunior Suomen luonto/Hirvi

Wikikirjastosta

Hirvi (Alces alces) on sorkkaeläin (Artiodactyla), joka kuuluu laajaan märehtijöiden alalahkoon (Ruminantia). Siitä sille on myös tullut lempinimi metsien lehmä. Hirvieläimiä on 17 sukua, joissa on neljäkymmentä eri lajia.

Ruumiinmuoto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirvi voi saavuttaa jopa 600 kilogramman elopainon, joka vastaa suunnilleen 320 kilon teuraspainoa. Pitkät raajat ja suuri massa tekevät hirvestä erittäin vaarallisen liikenteelle. Hirvi on pohjoinen laji, ja sen ontot karvat suojaavat sitä pakkaselta. Pitkien raajojensa avulla se pystyy kulkemaan hyvin lumessa, soilla ja ryteiköissä.

Tuntomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirven turkin väri on tummanharmaa ja se muuttuu hiukan ruskeammaksi kesäksi, Varsinais-Suomessa on viime aikoina tavattu myös vaaleita, melkein valkoisia hirviä. Uroksilla on suuret täysiluiset hanko- tai lapiosarvet, jotka uusiutuvat joka vuosi. Hirvi on pohjoinen laji, ja sen ontot karvat suojaavat sitä pakkaselta. Pitkien raajojensa avulla se pystyy kulkemaan hyvin lumessa, soilla ja ryteiköissä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesällä hirvi syö helposti sulavia kasveja, mm. lehtiä ja versoja jopa 40 kilogrammaa vuorokaudessa. Talvisin se syö vaikeammin hyödynnettävää ravintoa, kuten puun oksia, noin 20 kilogrammaa vuorokaudessa.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirven levinneisyys

Hirvi elää Suomen luonnon lisäksi myös muualla pohjoisella pallonpuoliskolla aina Pohjois-Amerikan eteläisestä Alaskasta aina Siperian eteläisiin osiin