Wikikirjaston käyttäjän käsikirja/Miten Wikipedia toimii
Miten Wikipedia toimii[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikipedian perustaja Jimmy Wales on kuvannut Wikipedian päätöksenteon jakaantuvan eri tavoin:
Näiden lisäksi Jimmy Wales näkee projektissa myös monarkian piirteitä, jossa hän on monarkki, vaikka käyttääkin valtaansa hyvin harvoin. Suomenkielinen Wikipedia, kuten kaikki muutkin erikieliset Wikipediat, toimii kuitenkin täysin itsenäisesti. Voidaan kuitenkin nähdä että myös jokaisen maan Wikipediassa on läsnä sekä anarkia, demokraktia, meritokratia ja aristokratia. Vallanjakoa ja toimintaa säädellään Wikipedian teknisen alustan tarjoamilla työvälineillä ja käyttäjien rooleilla. Erilaisia rooleja Wikipediassa ovat:
Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Vandalismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikipediassa esiintyy vandalismia, kuten kokonaisten sivujen tuhoamista tai väärän tiedon ujuttamista artikkeleihin. Jokainen muutos kuitenkin tallennetaan Wikipedian tietokantaan. Tällä tavalla käyttäjät voivat palauttaa vandalismia edeltäneen version takaisin. Jokaisesta muutoksesta tallennetaan palvelimelle myös muokkaajan käyttämä IP-osoite, eli käyttäjän käyttämän tietokoneen verkko-osoite. Ylläpitäjät voivat näin sulkea häirikön IP-osoitteen siten, että tältä tietokoneelta Wikipediaa ei enää voi muokata. Joskus voidaan sulkea myös kokonainen joukko IP-osoitteita. Esimerkiksi vandalismin takia useiden koulujen tietokoneilta ei Wikipediaa voi ollenkaan muokata. Sisällöntuotanto pääosin pienen ryhmän käsissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikipedian sisällöntuotanto on hyvin keskittynyttä. Minnesotan yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan promillen kokoinen ryhmä (yli miljoona yksilöä) kaikista englanninkielisen wikipedian muokkaajista on vastuussa noin 44 prosentista Wikipediasta löytyvästä materiaalista. Samassa tutkimuksessa todettiin myös, että tahallaan sotketulle sivulle päätymisen todennäköisyys on alle prosentin luokkaa. Suomenkielisen wikipedian kohdalla sisällöntuotanto on keskittynyt vastaavasti, mutta ryhmä on kooltaan huomattavasti pienempi. Wikipedia ja Wikimedia virallisesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]TODO:
|
|