Siirry sisältöön

Wikikirjaston käyttäjän käsikirja/Wikipedian historia lyhyesti

Wikikirjastosta

← Wikipediasta on moneksi · Wikikirjaston käyttäjän käsikirja · Miten Wikipedia toimii →

Tämän kirjan sisältö on vasta muotoilukokeilun materiaalia,
joten sitä ei sisällöllisesti kannata vielä editoida!

Wikipedian historia lyhyesti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jimmy Wales opiskeli Auburnin yliopistossa, missä hänelle ehdotettiin luettavaksi itävaltalaisekonomisti Friedrich von Hayekin esseetä "The Use of Knowledge in Society". Esseessä kerrotaan suomenkielisen wikipedian sanoin, kuinka hintajärjestelmä jakaa ja yhdistää paikallisen ja henkilökohtaisen tiedon erilaistenkin halujen vallitessa yhteisöissä itsejärjestäytymisen myötä. Tätä ”vapaaehtoisen yhteistyön hajautunutta järjestelmää” kuvaamaan Hayek kehitti käsitteen katalla.

Wales kertoi haastattelussa kesällä 2007, että Hayekin näkemys synnytti hänen innoituksensa Wikipedian perustamiseen... "Imagine a world in which every single person on the planet is given free access to the sum of all human knowledge. That's what we're doing."


TODO:

  • Aikaisemmat yritykset toteuttaa yhteistyössä ilmaisia tietosanakirjoja
  • Perustaja
  • Säätiöittäminen
  • Lisenssien kehittyminen

Laatuvertailut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

En.wiki vs. Encyclopædia Britannica

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TODO + Naturen metodikritiikki (Britannica) ja Naturen vastineet [1] [2]

De.wiki vs. Brockhaus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TODO Magazine hails German Wikipedia as better than encyclopaedia ja German Wikipedia Outranks Traditional Encyclopedia's Online Version


Suositeltujen ja hyvien sivujen kriteerit vaihtelevat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaikka saksankielistä wikipediaa pidetäänkin usein laadultaan kaikkein parhaana, on sen suositeltujen sivujen taso varsin kirjava.

Faktojen tarkastaminen voi osoittautua vaikeaksi, sillä viitteistyksestä ei ole pidetty kaikissa kiinni (esim. Poro-artikkeli, joka ei täyttäisi edes suomenkielisen wikipedian hyvän artikkelin tasoa pituutensa ja viitteettömyytensä takia). Toisaalta saksankielisen wikipedian suositeltujen sivujen joukosta löytyy myös laajimmat ja perusteellisimmat artikkelit, kuten Hannah Arendt ja Aristoteles.

Guzenina-Richardsonin rikosilmoitus (fi.wiki)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansanedustajaehdokas Maria Guzenina-Richardson jätti marraskuussa 2006 eduskuntavaalien alla rikosilmoituksen poliisille. Hän katsoi joutuneensa nettihäirikön kohteeksi Wikipedian sivuilla. Wikipedian henkilöartikkelissa hänen tietojaan oli muokattu vääriksi ja artikkeliin oli lisätty erityisesti niitä Guzeninan lehtilausuntoja tai kolumneja, joissa tämä oli arvostellut keskustalaisia poliitikkoja. Häirikön motiiveja arveltiin puoluepoliittisiksi.

Muokkaukset poistettiin nopeasti Wikipedian ylläpitäjien toimesta. Tammikuussa 2007 selvisi, että Espoon poliisi ei tutki asiaa, koska ei ole syytä epäillä rikosta. Guzenina ei poliisin pyynnöstä huolimatta täydentänyt ilmoitustaan. Hän ei osannut vastata poliisin tiedusteluun, mikä asia loukkasi häntä ja miten, kertoi rikoskomisario Timo Seppälä Espoon poliisin petosrikosyksiköstä.

Seigenthaler (en.wiki)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TODO: Seigenthaler

Professorina esiintynyt ylläpitäjä paljastui huijariksi (en.wiki)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TODO: Essjay-episodi

WikiScanner paljasti lukuisia manipulointiyrityksiä (en.wiki)

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TODO: WikiScanner, CIA/Vatikaani/Diebold/MS OOXML etc.

Wikipedian alkutaipaleen kasvukäyrä
10 suurimman kieliversion kasvukäyrät
Suositeltujen sivujen kasvukäyrä (de.wiki vs. en.wiki)