Siirry sisältöön

Wikiopiskelu Avaruus/Uranus

Wikikirjastosta
Uranus renkaineen.


Uranus on Auringosta katsottuna seitsemäs planeetta. Uranus on saanut nimensä antiikin taivaan Jumalan mukaan.

Uranus on jäinen jättiläisplaneetta. Sillä on kapeat renkaat ja monta kuuta.

Rata, pyöriminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Se oli ensimmäinen kaukoputkella löydetty planeetta. Myöhemmin tähtitieteilijät löysivät Uranuksen ratahäiriöiden avulla Neptunuksen. Auringon ja Uranuksen välillä on etäisyyttä 3 000 miljoonaa kilometriä. Uranuksen vuosi kestää suunnilleen 84 Maan vuotta ja päivä suunnilleen 17 tuntia. Uranuksen pyörimisakseli on kaikkein kallistunein jos vertaa muihin planeettoihin. Sen pohjoisnapa osoittaa joskus lähes suoraan Aurinkoon, mutta n. 42 vuoden päästä kokonaan poispäin auringosta. Uranus pyörii väliaikoina radallaan kyljellään.

Uranus näyttää näkyvässä valossa lähes piirteettömältä kiekolta. Uranuksella on kapeat renkaat.

Uranus on jäinen jättiläisplaneetta. Se on hyvin kevyt kokoonsa nähden.Tiheys 1,3 veden tiheyttä.

Sillä lienee sula kivinen ydin. Tämän ympärillä on vettä ja ammoniakkia. Tämän yllä on ehkä nestemäistä vetyä. Uloimpana paksu vetypitoinen kaasukehä. Uranuksen magneettikenttä syntyy vetisessä vaipassa.

Uranuksen kaasukehässä on vedyn ja heliumin lisäksi metaania. Asetyyleenista ja etaanista koostuva sumu peittää alleen alla olevien pilvien enimmät piirteet. Mutta Hubblen avarusuteleskoopilla ottamassa kuvassa Uranuksessa näkyy vöitä ja ainakin yksi tumma pilkku.

Uranuksella on viisi suurehkoa kuuta. Lisäksi renkaiden lähellä kiertää joukko pienempiä kuita.. Kaukana Uranuksesta kiertää myös pieniä kuita.