Siirry sisältöön

Keskustelu:Viisautta wikin tekoon

Sivun sisältöä ei tueta muilla kielillä.
Lisää aihe
Wikikirjastosta
Viimeisin kommentti: 14 vuotta sitten käyttäjältä Jmuukkon aiheessa Materiaalissa käytetyt mallineet

Alustavia ajatuksia materiaalista 17.11.2009[muokkaa wikitekstiä]

Materiaalin etusivulla on lyhyt kuvaus materiaalista ja koko wikikirjan sisällysluettelo. Sisällysluettelosta on linkit päätason sivuille. Ajatuksena on tehdä myöhemmin myös MediaWikin templateja hyväksikäyttäen vielä erillinen navigaatio esim. sivun alalaitaan, jotta materiaali on mahdollisimman käyttäjäystävällinen.

Koska sivujen poistamista pitää aina pyytää Wikikirjaston ylläpitäjiltä (ja toisaalta sivuja voi lisätä kuka tahansa kirjautunut), pääsivuja (kirjan lukuja) on lisätty aluksi kitsastellen. Pääsivuille ei myöskään ole vielä luotu alisivuja, vaan kaikki tekstisisältö on nyt tuotettu päätason sivulle aliotsikoimalla. Tästä syystä sivuista tulee helposti pitkiä ja laajoja. Niitä kannattaa purkaa omiksi alisivuiksi, jotta materiaalista tulisi modulaarinen (yksi asia yhdelle sivulle mahdollisimman pieninä yksiköinä), jolloin moduuleja on helpompi soveltaa eri tarkoituksiin.

Materiaalin tuottamista käynnistettäessä on pohdittu tuottamista tietyille kohderyhmille vs. tiettyihin käyttötarkoituksiin. Tämä kahtiajako näkyy yhä materiaalin rungossa. Yhtäältä olisi hienoa tarjota materiaalia wikien käytöstä työpaikalla sitä etsiville (tällainen otsikko löytyisi wikistä suoraan). Toisaalta taas mikäli henkilö etsii tietoa wikin käytöstä työpaikan viestinnässä, wikistä tulisi tällaista hakutapaa käyttävälle löytyä myös otsikko joka viittaisi enemmänkin käyttötarkoitukseen eli viestintään. Mutta koska wiki mahdollistaa myös erilaiset tiedonhakutavat paremmin kuin perinteinen kirjamuotoinen materiaali, tähänkin varmaan löytyy sopivia ratkaisuja.

--Jmuukkon 24. marraskuuta 2009 kello 08.37 (UTC)Vastaa

Ohjeet[muokkaa wikitekstiä]

Muokkausohjeet (mukana sivun lisäys ja perusmuotoilut).

--Jmuukkon 24. marraskuuta 2009 kello 08.37 (UTC)Vastaa

Lähteiden merkitsemisestä[muokkaa wikitekstiä]

Kannattaa lukea hyvä ohje lähteiden merkitsemiseen. Ajatuksena siis lisätä viittaus <ref></ref> -tagien väliin, mallineina (eli templateina jotka tuottavat ennalta määritellyn näköisen lähdeviitteen) voi käyttää esimerkiksi kirjaviitteiden kyseessä ollessa {{Kirjaviite}}-mallinetta, lehtiartikkelien kyseessä ollessa {{Lehtiviite}}-mallinetta ja www-lähteiden kyseessä ollessa {{Verkkoviite}}-mallinetta (ja tarpeen mukaan muita). Seuraavista linkeistä näet suoraan niiden käytön parametrien kanssa, joihin sijoitat esim. teoksen nimen, kirjoittajan jne. sekä sivulla myös esimerkit niiden käytöstä:

Kirjaviite
Lehtiviite
Verkkoviite

Pakolliset parametrit on oltava mukana, muut voi jättää halutessaan pois. Voit katsoa mallia myös tämän materiaalin sivulta Wikien käytön aloittaminen valitsemalla muokkaustilan. Lähdeluettelo tulee automaattisesti jokaisen sivun loppuun, jos siihen on lisätty {{Lähteet}}-mallineen tagi.

--Jmuukkon 24. marraskuuta 2009 kello 08.37 (UTC)Vastaa

Materiaalin osasto?[muokkaa wikitekstiä]

Lisäsin nyt Sekalaiset-osastoon, siellä oli Wikipedian käyttäjän opaskin. Mietin myös Teknologiaa...

--Jmuukkon 24. marraskuuta 2009 kello 08.37 (UTC)Vastaa

Materiaalin luokka[muokkaa wikitekstiä]

Materiaali kuuluu nimellään olevaan luokkaan (tieto jokaisen sivun lopussa muokkaustilassa) sekä lisäksi yleisluokasta 61.72 | Internet. Intranet. Ekstranet. Huom. Jos luodaan uusia sivuja, lisätään sivun muokkaustilassa loppuun tieto luokasta viimeiseksi sivulla.

--Jmuukkon 15. helmikuuta 2010 kello 08.35 (UTC)Vastaa

Materiaalissa käytetyt mallineet[muokkaa wikitekstiä]

Päätason navigaatio on toteutettu mallineella {{Viisautta wikin tekoon navi}} joka on myös lisätty jokaisen sivun loppuun juuri ennen luokkatietoa. Mallinetta pääsee siis muokkaamaan ja tekemään lisäyksiä tuonne sivulle. Jos luodaan uusia sivuja, lisätään sivun muokkaustilassa loppuun tämä, ennen luokkaa.

Alatasojen navigaatioon voi kutakin varten rakentaa oman mallineen esimerkin mukaisesti, esim. Wikien erilaiset käyttötavat -osion alle kuuluu Wikien opetuskäyttö -alaosio, jolle on luotu alanavi {{Viisautta_wikin_tekoon_alanavi_opetuskäyttö}}.

--Jmuukkon 15. helmikuuta 2010 kello 13.40 (UTC)Vastaa