Ohje:Kuinka muokkaan sivua
Kuinka muokkaan sivua
Koodiopas
Kirjan kirjoittaminen
Keskustelusivu
Poistaminen
Kuvat
Malline
TeX-ladontajärjestelmä
Neuvonta – yksittäiset kysymykset
Kahvihuone – keskustelut
Wikikirjaston IRC-kanava
Tämä sivu kertoo sivujen muokkaamisesta yleisesti tekniikan kannalta. Lopussa kuvataan lisäksi wikikoodin keskeisimmät osat. Laajempi kuvaus wikikoodista on koodioppaassa.
Wikirjaston sivurakenne
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikikirjasto toimii MediaWiki-ohjelmalla, jossa kukin aihe on oma sivunsa. Kuhunkin sivuun liittyy keskustelusivu. Sivut jaetaan nimiavaruuksiin, niiden niiden sisällön mukaan. Wikikirjaston varsinainen tietosisältö eli kirjat ovat päänimiavaruudessa, jolla ei ole nimeä. Muut nimiavaruudet ovat Käyttäjä, Wikikirjasto, Tiedosto, Järjestelmäviesti, Malline, Ohje ja Luokka. Muiden kuin pääavaruuden sivujen lisäki niiden nimeen kuuluu varsinaisen nimen lisäksi nimiavaruuden nimi. Esimerkiksi tämän sivun varsinainen nimi on "Kuinka muokkaan sivua" ja nimiavaruus "Ohje", joten kokonimi on "Ohje:Kuinka muokkaan sivua". Pelkkä sivun nimi "Kuinka muokkaan sivua" tarkoittaisi kirjaa nimeltä "Kuinka muokkaan sivua".
Jokainen muutos säilyy
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Jokainen tallennettu muokkaus säilyy ja on nähtävissä historia-välilehdeltä, jonne pääsee sivun ylälaidan välilehtipalkista. Kirjautumattoman käyttäjän muutoksen tekijäksi tallentuu käyttäjän IP-osoite ja kirjautuneen käyttäjän muutoksen tekijäksi tämän nimimerkki.
Välilehdet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Käyttöliittymä perustuu välilehtiin. Sivun ylälaidassa olevalta välilehtipalkilta päästään mm. muokkaustilaan tai sivuun liittyvälle keskustelusivulle. Kaikille käyttäjille näkyy seuraavat neljä välilehteä.
1. välilehti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Ensimmäisestä välilehdestä päästään varsinaiselle sivulle.
2. välilehti eli keskustelu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Toiselta välilehdeltä päästään keskustelusivu. Keskustelusivulla muokkaa-välilehden jälkeen näkyy myös uuden keskustelun aloittamiseen tarkoitettu +-linkki.
3. välilehti eli muokkaa-välilehti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sivun muokkaamistilaan päästään muokkaa-välilehdeltä. Muokkaa-välilehdeltä löytyy itse sivun sisältö, wikikoodi, jota voidaan muokata. Koodilaatikon jälkeen on yhteenvetolaatikko, johon kirjoitettu teksti näkyy historia-sivulla. Tässä käyttäjä voi lyhyesti kuvata muokkauksensa sisällön ja näin helpottaa sivun historian tutkimista. Joskus voi olla paikallaan perustella muokkauksia myös keskustelusivulla.
Kirjautuneet käyttäjät voivat myös valita kohdan, jossa ilmoittavat muokkauksen olevan pieni, kuten vaikkapa kirjoitusvirheen korjaus. Kirjautuneet käyttäjät voivat myös lisätä muuttamansa sivun tarkkailulistalleen, johon listautuu automaattisesti tarkkailtujen sivujen muutokset.
Ennen tallentamista on suositeltavaa käyttää Esikatselua. Esikatselu-painikkeella sivu ladataan näkyviin annettujen muutosten mukaisesti muutettuna mutta sivua ei vielä tallenneta. Tallentaminen tapahtuu Tallenna sivu -painikkeella. Tallentamisen jälkeen lataantuu muutettu sivu.
4. välilehti eli historia-välilehti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Historia-välilehdeltä näkyy sivuun tehdyt aiemmat muutokset. Sivun viimeisin muutos voidaan kumota kumoa-toiminnolla. Vanhempi versio voidaan palauttaa valitsemalla se, muokkaamalla sitä ja tallentamalla muutos.
Kirjautuneille käyttäjille näkyy myös siirrä ja tarkkaile/lopeta tarkkailu välilehdet.
Siirrä-välilehti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Siirrä-välilehdellä rekisteröityneet käyttäjät voivat siirtää sivun toiselle nimelle. Siirron mukana siirtyy sivun historia ja keskustelusivu. Sivua ei voida siirtää jo olemassa olevan sivun päälle vaan ylläpitäjän on poistettava sivu. Vanhasta sivun nimestä tulee automaattisesti ohjaus uudelle sivulle. Sivun siirtäjän on huomattava, että kaikki olemassa olevat linkit osoittavat edelleen vanhaan sivuun ja nämä linkit on korjattava uuteen sivun osoittaviksi. Sivulle osoittavat linkit saa selville vasemmassa reunassa olevalla tänne viittaavat sivut -työkalulla.
Tarkkaile/lopeta tarkkailu -välilehti
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kirjautuneet käyttävät voivat lisätä tai poistaa sivun tarkkailulistaltaan tarkkaile/lopeta tarkkailu -välilehdellä.
Uuden sivun luominen
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Uusi sivu tehdään menemällä kyseisen nimiselle sivulle, lisäämällä sisältö ja tallentamalla. Sivulle pääsee mm. valmiista linkistä, hakemalla kyseistä sivua ja kirjoittamalla sivun URL-osoite. Olemattomalle sivulle osoittava linkki näkyy tavallisesti punaisena (Olematon sivu). Vastaavan jo olemassa olevan sivun olemassa olon voi tarkistaa hakemalla aihetta.
Jos sivun aiheella on synonyymejä luodaan näistä sivuista ohjaussivuja. Näin helpotetaan sivun löytymistä ja toisaalta estetään ketään kirjoittamasta vahingossa kahteen kertaan samasta aiheesta.
Peruskoodit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikikirjaston tekstiin lisätään rakennetta erityisellä wikikoodilla. Laajempi esitys siitä on sivulla Koodiopas.
Linkit
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Wikikirjastossa voi tehdä linkkejä mistä tahansa sanasta. Linkki tehdään yleensä sanaan mikä katsotaan tarpeelliseksi tai sanasta mikä tarvitsee selitystä. Linkin voi tehdä wikikirjaston sisäisesti samaan nimiseen artikkeliin laittamalla sen kaksois- sulkeisiin. Seuraavasti: [[sana]] tai mikäli aiheen otsikko on eri kuin mihin sana viittaa voidaan se kirjoittaa seuraavasti [[otsikko|sana]]. Suomen kielessä sanaa joutuu myös usein taivuttamaan se voidaan tehdä seuraavasti: [[sana]]ssa tai noudattamalla edellä mainitusti: [[Sana|sanoista]]
Selitystä vaativat käsitteet yleensä linkitetään Wikipediaan ja se onnistuu seuraavasti. [[w:sana|sana]] tuottaa linkin w:sana. Huomaa, että vaikka annettua sanaa ei olisi Wikipediassa on linkki aina sen näköinen kuin se olisi olemassa. Esimerkiksi sivua w:esimerkiksi sivua ei ole olemassa.
Luokittelu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Pääartikkeli: Wikikirjasto:Luokittelu
Sivu luokitellaan seuraavasti:
- [[Luokka:Wikikirjaston ohje]]
Linkki luokkaan tehdään lisäämällä eteen kaksoispiste (:).
- [[:Luokka:Wikikirjasto]]
- Näyttää valmiina tältä.Luokka:Wikikirjaston ohje
Linkittäminen toiseen projektiin
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Sana linkitetään toiseen projektiin muodossa [[projektitunnus:Linkitettävä sana|Linkitettävä sana]]:
- Wikipedia: [[w:sana|sana]]
- Wikisitaatit: [[q:sana|sana]]
- Wikisanakirja: [[wikt:sana:sana]]
- Wikiaineisto [[s:sana|sana]]
- Wikiversity [[v:sana|sana]]
- Metawiki [[m:sana|sana]]
- Wikimedia Commons [[commons:kuva|kuva]]
- Wikinews [[wikinews:uutinen|uutinen]]
- Wikispecies [[wikispecies:sana|sana]]
- Wikimedia Incubator [[incubator:sana|sana]]
Luokan linkitys tapahtuu samalla periaattella, kuin yllä:
- [[w:Luokka:Wikipedia]]
- w:Luokka:Wikipedia
Kielten välinen linkitys
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Kielten välinen linkitys muun kielisiin hankkeisiin onnistuu seuraavasti:
Selvitetään kielitunnus esimerkiksi en on englannin tunnus. Sitten tehdään näin:
- Näin [[:en:Wikijunior]]
- Näyttää valmiina tältä: en:Wikijunior
- Jos haluat luoda linkin johonkin muuhun ja muunkieliseen projektiin: [[:w:en:Main Page]]
- Näyttää tältä w:en:Main Page
Jos haluat saada sivun vasempaan palkkiin näkymään sivun muun kieliset versiot eli lisäät varsinaisen interwiki-linkin tee näin:
- [[en:Wikijunior]]
Luokan linkitys muun kieliseen wikikirjastoon.
- [[:en:Category:Wikibooks]]
- en:Category:Wikibooks
Luokan linkitys muunkieliseen projektiin.
- Näin [[:w:en:Category:Wikipedia]]
- w:en:Category:Wikipedia
Kappaleet ja otsikot
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Koko sivun pääotsikko tulee sivun nimestä. Aliotsikot merkitään "on"-merkillä (=). Ylin aliotsikko kirjoitetaan kahdella ==-merkillä otsikkotekstin molemmin puolin (==Otsikko==). Seuraavan tason otsikossa on kolme merkkiä jne.
Uusi kappale aloitetaan kahdella rivinvaihdolla.
Listat, sisennykset ja viivat
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Numeroimaton lista tehdään rivin alkuun lisättävällä tähti (*) merkillä.
* numeroimattoman listan kohta
- numeroimattoman listan kohta
Numeroitu lista voidaan tehdä risuaita (#) merkillä, se näyttää tältä
# Numeroidun listan ensimmäinen kohta # ja toinen.
- Numeroidun listan ensimmäinen kohta
- ja toinen.
Listauksia voidaan myös sekoittaa ja lisäämällä listaan alikohta kahdella merkillä (**). Lisäksi teksti sisennetään kaksoispisteellä (:)
:Sisennys toimii näin
- Sisennys toimii näin