Kitarakirja/Sointuluettelo/Ohje

Wikikirjastosta

Sointuotteet on merkitty kahdella eri tavalla, joko tabulatuurina tai sointuotekaaviona.

Tabulatuurimerkintä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tabulatuurimerkintä on seuraavanlainen:

-0-
-1-
-0-
-2-
-3-
---
Merkinnässä on kuusi viivaa, ja viivoille on merkitty numeroita. Viivat tarkoittavat kitaran kieliä; ylin viiva vastaa kitaran ohuinta e-kieltä ja alin viiva paksuinta E-kieltä.

Numerot tarkoittavat nauhavälejä joita on tarkoitus painaa. Numero nolla tarkoittaa että kielen annetaan soida vapaasti, eli sitä ei paineta mistään nauhavälistä, ja tyhjä viiva tai X-kirjain viivan päällä tarkoittaa että kieltä ei soiteta ollenkaan.

Sointuotekaaviot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sointuotekaavio on seuraavanlainen:

3 2 1
Sointuotekaaviossa pystyviivat vastaavat kitaran kieliä ja vaakaviivat kitaran nauhoja. Vasemmassa reunassa oleva pystyviiva vastaa kitaran paksuinta E-kieltä, ja oikeassa reunassa oleva pystyviiva vastaa kitaran ohuinta e-kieltä. Paksu vaakaviiva kaavion yläreunassa vastaa kitaran satulaa.

Mustat pallot kaaviossa merkitsevät nauhavälejä joista kieltä on tarkoitus painaa. Kaavion yläreunassa O-merkit merkitsevät vapaana soivaa kieltä, ja X-merkit merkitsevät että kieltä ei soiteta.

Kaavion alareunassa olevat numerot merkitsevät sormituksia. Numero 1 tarkoittaa etusormea, 2 tarkoittaa keskisormea, 3 nimetöntä ja 4 pikkusormea. Jos siis toiseksi paksuimman A-kielen alle on merkitty numero 3, tarkoittaa tämä sitä että A-kieltä on tarkoitus painaa otelautakäden nimettömällä sormella.