Siirry sisältöön

Koristehampun kasvatusopas/Pikaopas

Wikikirjastosta


Koristehampun kasvatusopas

Johdanto    Yleistä    Pikaopas    Sisäkasvatus    Ulkoviljely    Hampun hyötykäyttö    Kannabislajikkeet    Liitteet    Kysytyimmät aiheet (muokkaa)


Pikaopas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä pikaopas käsittelee hampun kasvattamista koristekasviksi. Koristekäyttöön kasvattaminen on laillista. Huumausainerike tapahtuu, jos kasvia leikataan. Myös tehokkaat kasvivalot, kastelujärjestelmät, tai huumausaineiden käyttövälineet (piiput, savukepaperit) voidaan katsoa huumausainerikkeen merkkeihin.

Kannabiksen kasvattaminen alkaa siemenestä. Suomen tulli tarkkailee siemenlähetyksiä, jotta niitä ei käytettäisi kasvattamaan huumausaineita, ja voi takavarikoida lähetykset. Pienimuotoinen ikkunalautakasvatus onnistuu parhaiten Suomen luonnossa kasvavien lajikkeiden siemenillä. Varmakasvuisia siemenlajikkeita ensikasvattajalle sisäkasvatukseen ovat esimerkiksi Lowryder ja Northern Lights. Ulkokasvatukseen sopivat Ruderalis Indica ja Ruderalis Skunk.

Laita siemenet talouspaperin tai vastaavan väliin. Kastele pinta suihkupullolla, niin että siemenet näkyvät paperin läpi. Laita kostutettu paperi siemenineen ilmatiiviiseen astiaan tai lautaselle kelmulla peitettynä. Anna itää muutaman päivän ajan pimeässä, huoneenlämpöisessä tilassa.

Jos siemenet ovat terveitä, muutaman päivän itämisen jälkeen ne ovat raottuneet ja kuoren välistä pilkistää valkoinen “häntä.” Hännästä tulee kasvin juuret ja varsi, kun taas siemenen sisältä avautuu ensimmäinen lehtipari - sirkkalehdet.

Hanki ikkunalaudalle sopiva, mielellään altakasteluruukku ja aseta siemen muutaman sentin syvyydelle hyvälaatuiseen multaan (mielellään taimimultaan) häntä alaspäin. Esim. Biolan-mustamulta on liian kovasti lannoitettua joten pienet taimet voivat kuolla liikaan lannoitteeseen. Jos multa on tuoretta, sitä ei tarvitse kastella. Kannabis ei tarvitse paljoa vettä ja ylikastelulla kasvin voi tappaa helposti, varsinkin nuorella iällä. Altakasteluruukku antaa hieman pelivaraa kastelulle, sillä ylimääräiset vedet valuvat ruukun läpi. Hyvä kasteluväli on noin 4 - 5 päivää. Jos olet epävarma, kokeile onko multa kosteaa upottamalla sormi multaan muutaman sentin syvyyteen.

Aseta ruukku ikkunalaudalle tai muuhun paikkaan jossa se saa auringonvaloa, eikä siinä paljoa muuta tarvitakaan. Parissa päivässä siemen on puskenut mullasta ylös ja siitä pari päivää eteenpäin siemenen kuori on todennäköisesti tippunut ja varren päätä koristaa sirkkalehdet.

Optimaalinen lämpötila on +20 - 25 astetta celsiusta, kasvin kärsiessä alle +15 tai yli 30:n asteen lämpötiloista. Kasvi kasvaa verrattain nopeasti. Jos kasvi kasvattaa pitkän varren, syy voi olla liiassa kosteudessa tai vähäisessä valotehossa. Tuuheutta tulee ajan kanssa, jos kasvin saama valoteho on riittävä.

Uros- ja naaraskasvilla on olemassa pieniä eroja lajikkeesta riippuen. Uros yleensä kasvaa kapeammaksi ja pidemmäksi. Lisäksi uroksen kukinto muistuttaa “palleja” ennen avautumista kukiksi ja erittää keltaista siitepölyä. Naaraskasvin kukinto vuorostaan on vaaleaa tai ruskeaa ja höytyväistä, pistävän tuoksuista ja tahmeaa.


Koristehampun kasvatusopas

Johdanto    Yleistä    Pikaopas    Sisäkasvatus    Ulkoviljely    Hampun hyötykäyttö    Kannabislajikkeet    Liitteet    Kysytyimmät aiheet (muokkaa)