Radiotaajuuskirja/4310 kHz

Wikikirjastosta

4310 kHz on taajuus, jolla venäläinen lyhytaaltoasema lähettää päiväsaikaan hanhen ääntelyä muistuttavaa kanavamerkkiä. Asema tunnetaan englanniksi nimellä The Goose. Venäläistä harrastajanimeä ei ole tiedossa, mutta Hanhen viestit ovat usein kohdistettuja asemalle Охват-98 (OHVAT-98). Yöllä asema lähettää hanhen ääntä taajuudella 3243 kHz:lla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asema on lähettänyt hanhi-kanavamerkkiä 11.4.2017 alkaen. Alunperin asema lähetti priyom.org-sivuston mukaan päivällä 4770 kHz ja yöllä 3012 kHz. Aseman taajuudet ovat vaihtuneet useita kertoja niin päivä- kuin yötaajuuden osalta lyhyen olemassaolon aikana.

Kanavamerkkiääni ja viestit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanhi lähettää jatkuvasti hanhen ääntelyä muistuttavaa melko korkeataajuista äänimerkkiä. Asema lähettää AM-modulaatiolla, jossa on vaimennettu alempi sivubandi. Siksi sitä yleensä otetaan vastaan USB-modulaatiolla. Asemalta tulee hanhen äänen lisäksi harvoin Monolit- tyyppisiä viestejä, jotka koostuvat venäläisistä tavausaakkosista ja numeroista. Päivätaajuus 4310 kHz sijaitsee Traficomin taajuusjakolistan mukaan merenkulun HF-liikenteelle varatulla kaistalla ja yötaajuus 3243 kHz kaistalla, jonka käyttötarkoitus on merenkulku, yleisradio ja HF-linkit. Asema ei liity merenkulkuun, joten se on omilla luvillaan päivätaajuuden merenkulun kaistalla, mutta se voidaan lukea HF-linkiksi. Numeroasemat ja muut niiden kaltaiset toisaalta lähettävät perinteen mukaisesti missä haluavat.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläinen priyom.org-harrastussivusto kertoo aseman kuuluvan maavoimien läntiselle sotilaspiirille ja lähettimen olevan Smolenskin lähistöllä. Hanhi on yleensä hyvin Suomeen kuuluva. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://oh5ae.dyndns.org:8073/?f=4310.00usbz0