Radiotaajuuskirja/4770 kHz

Wikikirjastosta

4770 kHz on taajuus, jolla venäläinen lyhytaaltoasema lähettää 24 tuntia vuorokaudessa varashälyttimen ääntä muistuttavaa kanavamerkkiä. Asema tunnetaan englanniksi nimellä The Alarm. Venäläinen nimi ei ole tiedossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asema on lähettänyt tällä taajuudella vuodesta 2019 alkaen. Samalla taajuudella on alkuaikoina lähettänyt välillä myös Hanhi. Nyttemmin Hanhi on lähettänyt vain "omilla" taajuuksillaan. Hälytin poikkeaa useista muista venäläisistä sotilasasemista siten, että se lähettää samalla taajuudella ympäri vuorokauden.

Kanavamerkkiääni ja viestit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merkkiääni muodostuu nopeaan tahtiin toistuvasta melko matalasta varashälyttimen ääntä muistuttavasta signaalista. Aseman ei tiedetä lähettäneen muiden venäläisten asemien tavoin Monolit- ja Uzor-tyyppisiä viestejä, jotka koostuvat venäläisistä tavausaakkosista ja numeroista. Taajuus 4770 kHz sijaitsee Traficomin taajuusjakolistan mukaan yleisradiolle, HF-linkeille ja siirtyvälle meri/maaradioliikenteelle varatulla kaistalla. Asema ei liity yleisradiopalveluun tai merenkulkuun, mutta se voidaan lukea HF-linkiksi tai maaradioliikenteeksi. Numeroasemat ja muut niiden kaltaiset toisaalta lähettävät perinteen mukaisesti missä haluavat.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäläinen priyom.org-harrastussivusto kertoo Hälyttimen sijaitsevan fyysisesti samassa lokaatiossa Hanhen kanssa Smolenskin lähistöllä. Hälytin on yleensä varsinkin yöaikaan hyvin Suomeen kuuluva.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]